Gemeenten over Woontop: 'Alles van boven opleggen gaat het proces niet versnellen'
Gemeenten komen woensdag met hun eigen eisen naar de Woontop van Mona Keijzer. Ze willen betaalbare woningen, minder meebetalen en niet per se minder regels.
Gemeenten komen woensdag met hun eigen eisen naar de Woontop van Mona Keijzer. Ze willen betaalbare woningen, minder meebetalen en niet per se minder regels.
De regeling die de inzet van emissieloos bouwmaterieel beloont, wordt uitgebreid. Er is meer geld beschikbaar, er vallen meer bouwwerkzaamheden onder en meer gemeenten hebben zich aangesloten.
Onder meer Apeldoorn, Terneuzen en Waalwijk krijgen rijkssubsidie om winkelleegstand te verhelpen. De vierde, laatste tranche wordt in 2024 verdeeld.
Schade aan de fundering van huizen wordt een groter en urgenter probleem. Het kabinet zet daarom in op een nationale aanpak funderingsschade.
Niet het Rijk, maar Provinciale Staten van Limburg betaalt de extra kosten voor de verbetering van de Maaslijn. Dit om extra vertraging van het spoortraject te voorkomen.
De Eerste Kamer wil het stikstoffonds voorlopig niet behandelen. Een meerderheid van de senatoren wil het fonds controversieel verklaren.
Bedrijven in de bouw krijgen vaker te maken met uitgestelde gunningen dan in andere sectoren, meldt TenderNed. "Het aantal klachten neemt toe."
In de stikstofbank zit al tijden te weinig ruimte om woning- en wegenbouwprojecten vergund te krijgen. Nu PAS-melders voorrang krijgen, blijft er amper iets over voor de bouw.
Het kabinet wil meer huishoudens op warmtenetten aansluiten, zodat bestaande woningen van het aardgas af kunnen. Daar komt nu subsidie voor.
Het Rijk gaat eigen grond en vastgoed inzetten om de woningnood, de asielcrisis en het stikstofprobleem aan te pakken.