Mona Keijzer (BBB), Sophie Hermans (VVD), minister-president Dick Schoof, Fleur Agema (PVV) en Eddy van Hijum (NSC) met het regeerprogramma van hun kabinet. Foto: ANP

Regeerakkoord: streven naar 100.000 woningen, met meer regie en minder regels

Het nieuwe kabinet denkt de woningbouw te kunnen versnellen door andere overheden 'dwingend te sturen' en regels te versimpelen. Daarnaast wil het kabinet verschillende grote infra-projecten uit de ijskast halen, al doet het daarover nog geen beloften. Dit staat in het vanmiddag door minister-president Dick Schoof gepresenteerde regeerakkoord.

De impact van het nieuwe regeerakkoord op de bouwsector

De impact van het nieuwe regeerakkoord op de bouwsector

Bedrijven in de bouwsector kunnen de mouwen opstropen, want de nieuwe regering geeft het oplossen van de woningnood en het verduurzamen van ons land een hoge prioriteit. In de komende jaren moeten elk jaar 100.00 nieuwe woningen gebouwd worden en er wordt fors ingezet op maatregelen die de klimaatveranderingen moeten tegengaan. Gouden tijden lijken aan te breken voor de bedrijven die in deze branche hun geld verdienen.

Foto: John Gundlach/Flying Holland

Opinie | Voldoende woningbouwplannen? De boodschap aan de Tweede Kamer 'ga maar slapen' is onterecht

Opnieuw ligt er een onderzoek dat als conclusie lijkt te hebben: er zijn voldoende woningbouwplannen. Binnenkort zal de Tweede Kamer daarover debatteren. Provincies klopten zich de afgelopen jaren al op de borst: we hebben voldoende planvoorraad. En dus kunnen we op tijd de benodigde woningen bouwen. Maar beter lezen van het ABF-rapport leidt tot een hele andere conclusie: we kunnen níet op tijd voldoende woningen opleveren.

Gooien we het op een akkoordje?

Gooien we het op een akkoordje?

Met de jaarwisseling heb ik genoten van de nieuwe documentaire over The Beatles. Veel slap geklets en gekibbel tussen de vier Beatles, maar wat een geweldig album werd het! Misschien moeten we zo ook een beetje kijken naar het regeerakkoord: het heeft lang geduurd, maar de ambities op natuurgebied spatten ervan af! Daar wordt een mens zoals ik gelukkig van. Ik zie een glas halfvol.

Foto: Jan Bart van der Plas

Katwijkse bouwer ontmoet Hugo de Jonge: 'Hopelijk geeft hij de woningmarkt een booster'

'Een spontane man die zich al aardig heeft ingelezen'. Die eerste indruk heeft bouwer Jan Bart van der Plas inmiddels van de kersverse minister van VRO. Als een van de eerste bouwdirecteuren maakte de Katwijker op de bouwplaats van Heijmans een praatje met Hugo de Jonge. Een ontmoeting met een serieuze ondertoon.

Werkzaamheden aan de A12. Foto: Sem van der Wal/ANP

Onder VVD-premier Rutte ging er steeds minder geld naar verkeer en vervoer

In de periode 2008-2019 zijn Nederlandse overheden almaar minder gaan uitgeven aan verkeer en vervoer. En dat terwijl de totale overheidsuitgaven intussen stegen. Dat blijkt uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).

Torenhoge woningbouwambities uit het torentje

Torenhoge woningbouwambities uit het torentje

De woningbouwproductie in de regeringsverklaring is extreem en onrealistisch. De regeringsverklaring stelt 100.000 nieuwbouwwoningen plus 15.000 tijdelijke woningen plus 15.000 woningen uit transformatie van kantoren te gaan realiseren. Tezamen 130.000 wooneenheden per jaar.

Regeerakkoord risico voor de bouw

Regeerakkoord risico voor de bouw

Er zit een niet onbelangrijk addertje voor de bouw onder het gras van Rutte IV. Nu al presteert de bouw op de toppen van haar kunnen, en wat doet de nieuwe regering? De lat nog hoger leggen.

Minister voor Klimaat en Energie, Rob Jetten. Foto: ANP BART MAAT

Kabinet Rutte IV oogt slim en fit, maar maakt het de bouw ook gezonder?

Een mix van jong en oud, een vrouw als boekhouder, een schat aan bestuurlijke ervaring en toch ook een tikkeltje wetenschappelijk. Het nieuwe kabinet oogt divers, fruitig en slim. De grote vraag is echter: wat schiet de bouw hiermee op?

 Foto: Anjo de Haan / Hollandse Hoogte

CDA krijgt regie op woningbouw, eerste ministers bekend

Alle ministerposten voor het nieuwe kabinet zijn onder de partijen verdeeld. CDA, VVD en D66 leveren de bouwministers.