Blog | Nieuwe cao Metaal&Techniek vanzelfsprekende en noodzakelijke stap
Na lang onderhandelen over de cao voor Metaal & Techniek, voorheen "klein metaal", zijn grote stappen gezet met een akkoord tussen werkgevers en werknemers.
Na lang onderhandelen over de cao voor Metaal & Techniek, voorheen "klein metaal", zijn grote stappen gezet met een akkoord tussen werkgevers en werknemers.
Na lang actievoeren ligt er bij Metaal & Techniek een cao op tafel. De loonsverhoging is in totaal bijna 13 procent. De vakbonden roepen hun leden op om te stemmen.
Omdat vorige stakingen geen effect hadden, kondigt FNV Metaal een nieuwe aan in Groningen. Onder meer installateursbedrijven Spie en Equans zullen hier last van ondervinden. En bouwpersoneel eist een "permanente en betere" zwaarwerkregeling.
Werkgevers en werknemers in de sector Metaal & Techniek komen niet tot een cao-akkoord. Daarom roept vakbond FNV Metaal op tot stakingen; donderdag in Drenthe en vrijdag in Utrecht en Noord-Holland.
Bijna de helft van de bedrijven in de metaalsector kan de prijsstijgingen van materialen niet volledig doorberekenen, blijkt uit de laatste kwartaalupdate van Metaalunie.
Na langdurige en zware onderhandelingen hebben vakbonden en werkgeversorganisaties in de metaal- en technieksector een akkoord bereikt over een nieuwe cao. Werknemers gaan er gemiddeld 7,4 procent op vooruit. Maar omdat de Koninklijke Metaalunie (KMU) nog niet akkoord is gegaan, zijn stakingen bij het midden- en klein bedrijf in de installatiesector nog niet uitgesloten.
Honderden technici, installateurs en monteurs in de metaal- en technieksector hebben het werk neergelegd in een 24-uurs staking voor een betere cao. Er wordt gestaakt in Groningen en in Noord-Holland.
De laatste cao-onderhandelingsronde heeft de werkgevers in de metaal- en techniekbranches en vakbonden niet dichter bij elkaar gebracht. "Onvoorstelbaar", vindt CNV Vakmensen de houding van werkgevers in de onderhandeling. De bonden overwegen acties als er niet snel betere voorstellen op tafel komen.
Het gaat weer goed bij mkb'ers in de metaalsector. Bij de meeste is de productie weer terug op het niveau van voor de coronacrisis. Wel kampt de sector met een grote uitdaging: de wereldwijde schaarste van materiaal.
Het midden- en kleinbedrijf in de metaalsector verwacht tot en met september ruim een vijfde minder omzet als gevolg van de coronacrisis. Een aanzienlijk deel van de ondernemingen verwacht daardoor betalingsproblemen. Hoewel een groot deel van de metaal-mkb'ers looncompensatie ontvangt, is er toch werk verloren gegaan in de sector.