Materialenmonitor | Weinig beweging, alleen olieprijs flink gedaald
De meeste bouwmaterialen zijn afgelopen maand niet substantieel van prijs veranderd. Vooral de olieprijs staat lager, als gevolg van de heffingen van Trump.
De meeste bouwmaterialen zijn afgelopen maand niet substantieel van prijs veranderd. Vooral de olieprijs staat lager, als gevolg van de heffingen van Trump.
Op de korte termijn zullen de heffingen van VS-president Donald Trump weinig veranderen aan de bouwkosten. Maar op de lange termijn des te meer, zegt Ted Peek van BDB Bouwkostendata. Hij nam samen met Cobouw Pro de laatste materiaalprijzen door.
Relatief geruisloos is in februari de gasprijs weer sterk omhoog gegaan. Op de groothandelsmarkt, waar energiebedrijven inkopen, steeg de prijs naar meer dan 50 euro per megawattuur. Ter vergelijking: een jaar geleden was dit nog 23 euro.
Bouwbedrijven voorzien een investeringskrimp in 2024. Uit onderzoek van het CBS blijkt dat bouwers verwachten 31,8 procent minder te investeren in gebouwen, machines en vervoersmiddelen.
De tijd zal leren of de prijzencrises zullen leiden tot een radicaal andere benadering van prijsstijgingendiscussies, en of aannemers er verstandig aan doen om voortaan uit voorzorg tóch een extra 'Volkswagentje' te verdisconteren in hun offertes.
De prijzen voor elektra zijn afgelopen half jaar met 20 procent gedaald. De tarieven liggen nog wel stukken hoger dan voor de oorlog in Oekraïne.
De prijzen van veel bouwmaterialen blijven voorzichtig dalen. Daarmee zet de trend van het afgelopen half jaar door.
De bouwkosten zijn in de eerste maanden van 2023 veel minder hard omhoog gegaan. De torenhoge prijsstijgingen van vorig jaar lijken voorlopig voorbij.
Glas en isolatie hebben nog flink last van de energietarieven, inflatie en loonsverhogingen. De prijzen van andere materialen stabiliseren.
De prijzen van energie-intensieve materialen, zoals beton en isolatie, zijn afgelopen maand flink gestegen. Dit blijkt uit het Cobouw Prijsalarm van januari.