Foto: Nordic Climate Group

Nordic Climate Group breidt verder uit in Nederland

Het in koelinstallaties gespecialiseerde Zweedse bedrijf meldt de derde Nederlandse overname. NCG ziet kansen in de energietransitie en de Nederlandse tak is al bezig met de volgende overnames.

Mathieu Rietmann (links) en Steven van Berkel van het Rijksvastgoedbedrijf.

Rijksvastgoed verwarmen met… ijs

Een pand verwarmen (en verkoelen) met ijs; dat gebeurt sinds kort in het nieuwe lesgebouw van de Koninklijke Marechaussee op de Koning Willem III kazerne in Apeldoorn. Hoe? Dankzij het SolarEis-systeem, een ingenieus samenspel tussen een ijsbuffer, drie warmtepompen en zon-/luchtabsorbers op het dak.

Beeld: TU Delft

'Koelen met zout en water spaart CO2-uitstoot, energie en geld'

Nederlands eerste glazen gebouw gebruikt koude uit de nacht om overdag te koelen. Het geheim achter de CO2-vrije techniek is een klimaattoren vol PCM-elementen met zout en water. ConVerGe is een prominente testcase voor de proeftuin KlimaatKwartier, die onlangs in Delft de deuren opende.

De geavanceerde apparatuur in deze windturbines blijft veilig dankzij inbraakwerende ventilatieroosters

De geavanceerde apparatuur in deze windturbines blijft veilig dankzij inbraakwerende ventilatieroosters

Voor het nieuwe windpark Westeinde in Anna Paulowna (Nederland) was windturbinefabrikant EWT op zoek naar een oplossing voor de bijkomende warmteverliezen binnen in hun steeds krachtigere windturbines. En daarvoor klopte het aan bij Renson. Voorwaarde was wel dat de turbines - door die uit te rusten met ventilatieroosters - op het vlak van inbraakwerendheid niets mochten inboeten.

VRF-systemen: vooruitgang zit soms in de kleine dingen

VRF-systemen: vooruitgang zit soms in de kleine dingen

Al sinds jaar en dag is STULZ distributeur van VRF-systemen van Mitsubishi Heavy Industries. De systemen kunnen verwarmen, koelen, ventileren en regelen. "Het uitgebreide assortiment maakt dat we vrijwel onbeperkt kunnen combineren om aan ieders wensen te voldoen", zegt Dennis van der Blom van STULZ. Hij praat ons bij over de nieuwste ontwikkelingen en de actuele stand der techniek.

Als koeling moet, dan ook goed

Als koeling moet, dan ook goed

Koeling blijft in Nederland vaak onderbelicht in de discussies rond het klimaatprobleem. Hoe onderbelicht begreep ik pas toen ik recent weer één van mijn duurzaamheidshelden ontmoette: Maurits Groen (in 2015 nummer 1 op de lijst van de duurzame Trouw top 100).

Vrije koeling minimaliseert energieverbruik datacenter

Vrije koeling minimaliseert energieverbruik datacenter

Nederland staat vol datacenters met verouderde, energieslurpende koelinstallaties op het dak. Nergens meer voor nodig, want de nieuwste koudwatermachines brengen het energieverbruik met tientallen procenten omlaag. Specialist STULZ gebruikt waar mogelijk buitenlucht om energie te sparen.

Colt adiabatische koeling

Verkoelende kennis geventileerd

Een frisse verzameling artikelen over ventilatie en koeling, variërend van basiskennis en leveranciersinterviews tot blogs.

De invloed van de luchtstroom op het comfort van het binnenklimaat

De invloed van de luchtstroom op het comfort van het binnenklimaat

Out of the box Het binnenklimaat, of dat nu thuis, op kantoor, in de winkel, op school, in een restaurant of waar dan ook is, wordt door tal van factoren beïnvloed. Of het klimaat als comfortabel wordt ervaren, wordt grotendeels bepaald door de luchttemperatuur en de luchtsnelheid. Lucht met een hoge snelheid en een lage

De verplichte EPBD-keuring van airconditioningssystemen

De verplichte EPBD-keuring van airconditioningssystemen trad begin 2014 in werking. En de komende tijd verandert er nog meer op het gebied van installaties. Zo wordt het vrijwillige CV-keur voor CV-installaties tussen de 20 kW en 100 kW in 2014 van kracht. Wilt u zich al installateur en gebouwbeheerder goed voorbereiden op deze veranderingen? Bekijk dan deze video.