Foto: Vidiphoto

Kwaliteitsketen van de monumentenzorg hapert

Weersinvloeden, duurzaamheidseisen, nieuwe wetgeving en een krappe arbeidsmarkt trekken een grote wissel op de zorg voor onze monumenten. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden, is een sterke restauratiebranche nodig, waarin alle betrokken partijen hun rol kennen en zijn toegerust om hun taken goed uit te voeren. De keten is echter verzwakt en de kwaliteit staat onder druk. Daarnaast verdient herbestemming van monumenten voor het oplossen van de woningnood veel meer aandacht.

Foto: Martin Mooij.

Golf aan leegstaande kerken op komst. Maar wie durft de herbestemming voor zijn rekening te nemen?

Door de voortschrijdende ontkerkelijking wacht ons land een golf aan leegstaande kerken, kloosters, pastorieën en andere panden met een religieuze bestemming. Dat voorspelt Mickey Bosschert van Reliplan, een makelaarskantoor dat is gespecialiseerd in religieus erfgoed. "Religieuze gebouwen bieden mogelijkheden voor transformatie, maar je moet wel inventief zijn

Foto: Lucas van der Wee

Ongeïsoleerde vloer houdt Nederlands erfgoed koel

Het Nederlands erfgoed heeft er een veilige en koele bergplaats bij in het splinternieuwe CollectieCentrum Nederland. Ondanks een minimum aan installaties is het altijd 12 tot 15 graden in de depotruimtes. Deze nemen de temperatuur aan van de onderliggende grond.

Foto: Suzanne van de Kerk

'Historische panden in nood hebben een redder nodig'

Met twee studies op zak ging Lilian Kusters ervan uit dat ze met rechten haar geld zou verdienen en architectuurgeschiedenis vooral een vrijetijdsbesteding zou blijven. Na zes jaar in de advocatuur, koos ze er voor om haar loopbaan voort te zetten in het monumentale erfgoed. "Tot op de dag van vandaag ben ik blij dat ik de switch gemaakt heb." Dit voorjaar is ze begonnen als directeur van Stadsherstel Den Haag en Omgeving.

Een integrale afweging 

Een integrale afweging

Het gaat goed met Rotterdam. De stad voert fijne lijstjes aan en staat steeds meer bekend als stad van architectuur. Rotterdam bouwt graag iconen. Van de Zwaan tot de Bloempot van Boijmans.

Foto: Jan van Dalen

Kantinegebouw ENKA: om verliefd op te worden

Een gebouw met vleugeltjes, zo noemt projectleider Han Wartna van BOEi het voormalige Kantinegebouw van kunstzijdefabriek ENKA in Ede. Vroeger het grootste fabriekscomplex van Nederland. In het Kantinegebouw komen volgend jaar een basisschool, kinderdagverblijf, peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang.