Een brug met composietdek over de A27 bij Utrecht. Foto: Ermindo Armino / Fibercore

De indringende les van duizend kunststof bruggen

Duizend composiet bruggen rolden er inmiddels uit de fabriek van FiberCore in Rotterdam. Daarmee hebben ze zich flink ingevochten in een markt waar beton, staal en hout altijd de dienst uitmaakten. Hun technologie staat nu op het punt om door te breken in andere sectoren.

De gevel van stadskantoor Utrecht. Foto: Shutterstock

Reconstructie | Hoe VolkerWessels 10 miljoen euro verlies moest slikken op de bouw van Stadskantoor Utrecht

VolkerWessels heeft na een hoogoplopend zakelijk conflict 10 miljoen euro schadevergoeding moeten betalen aan de gevelbouwer van Stadskantoor Utrecht. Wat ging er mis op het project dat een paradepaardje voor de bouw moest worden, maar de doodsteek werd voor twee gevelproducenten?

Stadskantoor Utrecht: 1.200 gevelpanelen van composiet in allerlei maten. Foto: Peter Hilz

10 miljoen euro verlies VolkerWessels op Stadskantoor Utrecht

VolkerWessels heeft 10 miljoen euro schadevergoeding moeten betalen aan gevelaannemer Scheldebouw na een conflict over de gevel van Stadskantoor Utrecht. 

Lighthouse Award naar Friese biocomposietbrug

Lighthouse Award naar Friese biocomposietbrug

Biocomposiet fietsbrug Drive over het Harinxmakanaal is de winnaar van de Lighthouse Award 2019: Het 66 meter lange dek van deze brug is gemaakt van op vooral van hars gewapend met vlasvezels. Van de gebruikte materialen is 80% hernieuwbaar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Schöck zet zwaar in op glasvezelwapening

Niet alleen balkons en galerijen, maar ook gevelsystemen worden vaker bevestigd met een koudebrug-onderbreking met glasvezelwapening. Daarom gaat Schöck samen met Fiberline een nieuwe fabriek neerzetten voor productie van de nieuwe generatie wapeningsstaven.

Afgedankte plezierbootjes gaan nog decennia mee als oeverbeschoeiing

Afgedankte plezierbootjes gaan nog decennia mee als oeverbeschoeiing

Afgedankte plezierboten vershredderen en verwerken tot damwandplanken om oevers te beschoeien. Een consortium partijen rondom hogeschool Windesheim denkt daarmee een oplossing te hebben voor de groeiende afvalberg van kunststofcomposiet. De eerste planken zitten in de bodem.