Verkoop VolkerWessels verrast bouw niet, maar vragen zijn er te over
De aanstaande overname van VolkerWessels door Boskalis en investeerder HAL roept in de sector vooral vragen op. "Noodzakelijke consolidatie? Daar heb ik mijn twijfels over."
De aanstaande overname van VolkerWessels door Boskalis en investeerder HAL roept in de sector vooral vragen op. "Noodzakelijke consolidatie? Daar heb ik mijn twijfels over."
De Nederlandse bouw- en infra-activiteiten van VolkerWessels komen in handen van investeerder HAL en baggerconcern Boskalis. Dat hebben partijen bekendgemaakt, zonder daarbij financiële details naar buiten te brengen.
Baggeraar Boskalis heeft in 2024 "alle voorgaande financiële records overtroffen". Vooral offshore doet het goed. De omzet steeg naar 4,4 miljard euro en de nettowinst groeide van 601 miljoen euro in 2023 naar 781 miljoen euro.
Na uitvoerige praktijkproeven bleek het mogelijk ook het laatste stukje Julianakanaal af te dichten met flinterdunne matten met bentoniet. Eén centimeter van de wonderklei houdt net zo goed water tegen als een meter rivierklei.
Niet vanaf de kruin bovenop, maar vanaf de bodem moeten de machinisten de dijken langs het Julianakanaal profileren. Dat was best even wennen bij de militaire operatie die zich nu voltrekt in Limburg.
Nog tijdens de aanleg kreeg een experimenteel hybride duin in Zuid-Holland een flinke storm te verwerken. Daarna buitelden de stormen en hoge waterstanden over elkaar heen, waardoor de onderzoekers van de TU Delft al snel meer data binnen hadden dan ze vooraf durfden dromen.
Na het slagveld van de DBFM-contracten, koerst de infrasector af op realistischer vormen van samenwerking, constateert Peter Berdowski. Verwacht vooral geen blauwdruk voor Nederland in het jaar 2100 van de 'pragmatische intellectueel' aan het roer van Boskalis.
Op nummer 3 van de Cobouw50 van dit jaar: Boskalis.
Droge voeten en natuurherstel. Grote opgaven die volgens Femke Zevenbergen, directeur Projecten Boskalis Nederland, vragen om directe actie, geïntegreerde en divers samengestelde teams en meer jonge waterbouwers.
Investeerders hebben de laatste jaren op grote schaal aandelen van Nederlandse bouwbedrijven buitgemaakt. Zes bedrijven uit de Cobouw50 zijn (deels) in handen van private-equityhuizen. "Het gaat om waardecreatie."