Bouwers van mega-aanbesteding in Groningen: 'Niet meer beloven, maar doen'
Van Wijnen en Plegt-Vos zijn nog jaren zoet met het versterken van Groningse huizen. "Deze aanpak kan hét voorbeeld zijn voor alle grote bouwopgaves."
Van Wijnen en Plegt-Vos zijn nog jaren zoet met het versterken van Groningse huizen. "Deze aanpak kan hét voorbeeld zijn voor alle grote bouwopgaves."
Minder snel slopen, meer inbreng van bewoners en meer nieuwe architectuur die past in het Groningse landschap. Dat zijn enkele adviezen van stedenbouwkundige Enno Zuidema na zijn eerste honderd dagen als regiobouwmeester voor het aardbevingsgebied.
De zoektocht naar bouwmateriaal voor aardbevingsbestendige woningen in Turkije voerde de TU Delft naar kruislaaghout. Dat is licht en aannemers kunnen er niet mee rommelen.
Woningen in Gronings aardbevingsgebied worden in een nieuwe pilot fundamenteel aangepakt. Dat moet herhaalschade na een beving voorkomen.
Het aantal versterkte panden in Groningen is afgelopen jaar bijna verdubbeld. Maar om de hele operatie in 2028 af te kunnen ronden, moet het tempo verder omhoog, zegt toezichthouder SodM.
Op nog geen tien kilometer van Loppersum bouwde BAM Bouw en Techniek in een krap tijdsbestek de Campus Eemsdelta Groningen. Het complex bestaat uit zes kleurige schoolgebouwen, die in stervorm rond een centrale entree liggen. Gerustellende gedachte voor ouders en kinderen: de schokabsorberende constructie staat op een deugdelijk fundament.
Met een inhoud van 350.000 kubieke meter wordt het nieuwe, aardbevingsbestendige laboratoriumcomplex in Groningen een van de grootste ter wereld.
Meriç Kessaf, student Bouwkunde, had gepland nu bezig te zijn met het verstevigen van bestaande bouw in de geboortestreek van haar ouders. De aardbeving in Turkije heeft door die plannen een streep gezet. Nu richt ze zich op aardbevingsbestendige nieuwbouw in het getroffen gebied.
Turks-Nederlandse ondernemers zijn boos over de bouwpraktijken in Turkije. Dat er de afgelopen jaren fouten zijn gemaakt en er daardoor veel gebouwen kwetsbaar waren bij aardbevingen, is volgens hen evident. Maar de schuld ligt niet alleen bij de gearresteerde aannemers, vertellen zij aan Cobouw. "Ook bij de regering moeten koppen rollen."
Onze aannemer bestelde onlangs de voorgeschreven dakpannen, maar het bedrijf liet weten dat ze niet meer kan leveren omdat de fabriek is stilgelegd vanwege de hoge energieprijzen. Een ander bedrijf dat werd benaderd liet een week later weten te zijn gestopt. Deze bedrijfssluitingen komen steeds vaker voor. Laat Nederland zich gijzelen door het stilleggen van de gaswinning in Groningen?