nieuws

Onderzoeksraad telt zeker vijftien ongevallen met beweegbare bruggen

infra 846

Onderzoeksraad telt zeker vijftien ongevallen met beweegbare bruggen

De brugwachter zag op de camerabeelden een schim. En dus deed hij de brug open. Maar de schim was een ouder echtpaar. De een viel in het water, de ander op het asfalt. Een incident? Nou nee.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) onderzocht het ongeval met het ouder echtpaar van vorig jaar in Zaandam bij de Prins Bernhardbrug. Conclusie: er is sprake van een landelijk probleem. Elk jaar zijn er een of meerdere ongevallen met beweegbare bruggen.

De overheid moet daar wat aan doen, vindt de OVV. De minister heeft toegezegd het probleem te verkennen en te kijken of het Rijk maatregelen kan treffen.

De OVV vindt dat er een soort standaard inrichting moet komen voor alle op afstand bediende beweegbare bruggen in Nederland.

Meer ongevallen

De afgelopen jaren telde het instituut zeker vijftien ongevallen, waaronder die bij de Den Uylbrug, ook in Zaandam. Een fietsster kwam daarbij om het leven.

Hieronder staan alle door de OVV gesignaleerde ongevallen met beweegbare bruggen op een rij. Met de kanttekening dat de ongevallen die plaatsvonden tussen 2008 en 2016 daarbij niet zijn meegenomen.

Juli 2018, Gouda
Bij de Julianasluis in Gouda wachtte een fietser na het horen van de bellen bij een witte stopstreep en de rode stoplichten. De fietser stond netjes voor de slagbomen. Voor zijn gevoel stond hij goed. Hij bleek echter op het brugdek te staan. Toen de brug omhoog kwam viel het slachtoffer enkele meters naar beneden en raakte zwaar gewond.

Juni 2018, Gouda
Tijdens het openen van de brug bevonden zich twee auto’s tussen de gesloten slagbomen. Het achterste voertuig stond met de achterste assen op het bewegende deel. Dit heeft ertoe geleid dat de achterkant van de auto omhoog kwam toen het bewegende deel van de brug omhoog kwam. De bestuurder gaf gas en viel hierdoor weer terug op het wegdek.

Juni 2017, Weert Stadsbrug
Een hoogbejaarde vrouw stond met haar rollator op de hefbrug toen de brug omhoog ging. De 90-jarige vrouw probeerde er nog vanaf te komen, maar de burg was al een stukje omhoog gekomen. Ze stond op de rand van de brug en kwam vervolgens ten val. Een omstander greep direct in en pakte de vrouw vast zodat ze niet in het kanaal belandde. De vrouw was niet opgemerkt.

Juni 2017, Vlissingen Sloebrug
Een vrouw ging met haar fiets onder de slagbomen door die bezig waren te dalen. De bedienaar van de brug heeft haar niet waargenomen. Na het sluiten van de bomen is aangenomen dat de brug vrij was en werd de opening gestart. Na 25 seconden was er geen zicht meer op de brug, omdat de camera’s dan automatisch niet meer op het wegverkeer maar op het waterverkeer worden gericht.

Juni 2017, Schiphol-Oost
Op de Bosrandbrug nabij Schiphol-Oost kwam een auto klem kwam te zitten tussen de brug en de weg. De automobiliste heeft een rood verkeerslicht genegeerd. Ook kon de automobiliste op het brugdek door slagbomen worden ingesloten. Tenslotte heeft de onervaren brugbedienaar de auto (via het beeldscherm) niet op de brugval zien staan, terwijl hij de brug opende.

Enkele dagen eerder ging het mis met de Schipholdraaibrug. De brugbedienaar sloot de brug te vroeg waardoor een schip werd geraakt.

September 2007, A6 Ketelbrug
Een 64-jarige vrouw reed vanuit Emmeloord richting Lelystad. Bij de Ketelbrug reed ze onder de eerste slagboom door. Toen ze merkte dat de tweede slagboom dicht was, reed ze achteruit. De brug was toen echter al open aan het gaan en de vrouw viel met haar auto door het gat tussen de brugdelen. De automobiliste verdronk. De brugwachter heeft verklaard niet gemerkt te hebben dat er een voertuig tussen de slagbomen stond. Ook zou de man de auto niet hebben gezien toen die achteruit reed.

September 2006, Zwijndrecht
Een 76-jarige man reed over de brug toen ineens de waarschuwingslichten gingen knipperen en hij werd ingesloten. Hij reed met zijn auto vanaf de opgaande brug en kwam op het onderliggende wegdek terecht waarbij hij gewond raakte. Achteraf bleek dat de bestuurder door rood reed.

September 2006, Dinteloord
Op zaterdag 2 september stopte de 82 jarige fietser midden op de op afstand bediende brug om naar een naderend pleziervaartuig te kijken. De opvarenden zagen dat de waarschuwingsinstallaties in werking traden, maar de fietser reageerde niet. Kort daarop zette het brugdek zich in beweging. De fietser viel uiteindelijk met fiets en al naar beneden kwam hierbij om het leven.

Juni 2006, Maastricht
Een 52-jarige vrouw kreeg een slagboom van een brug op haar hoofd terwijl ze stond te wachten op de brug. De weg voor haar was door het overige verkeer geblokkeerd.

Mei 2006, Onbekend
Een 53-jarige vrouw wachtte voor een geopende draaibrug. Toen het mocht reed ze de brug op. Nog voordat ze aan het eind van de brug was, werd ze ingesloten tussen de bomen. Toen de vrouw voelde dat de brug begon te draaien reed ze door de bomen de brug af.

Oktober 2005, Twistvlietbrug Zwolle
Een 76-jarige vrouw viel met haar invalidewagen van de brug af. Zij reed de brug op en raakte ingesloten. Ze bleef keurig voor de afsluitbomen wachten, alleen aan de verkeerde kant van de afsluitbomen. Vervolgens ging ze omhoog, reed achteruit en viel op het asfalt.

Mei 2005, Korgerpolderbrug West-Graftdijk
Een auto kwam in het water terecht toen de Kogerpolderbrug openging, terwijl de auto nog op het brugdek stond. De bestuurder kwam op tijd uit de auto, die vervolgens meters naar beneden in het water viel.

Juni 2003, Aduard
Een meisje van 11 jaar is met haar hoofd tussen de brug en een stenen muurtje terecht gekomen toen zij over het muurtje naar het water en de passerende schepen keek en aan haar verwondingen overleden. Het meisje stond op een toegestane plek maar er was geen veilige afscherming en was niet onder camera bereik. De brugbedienaar kon haar nooit zien.

Juni 2003, Hefbrug Zuidhorn
Een oudere vrouw (77) liep nog net onder de neergaande slagbomen van de brug door op het moment dat het openen van de brug begon. Ze werd ingesloten, niet opgemerkt en viel van de brug.

April 2003, Calandbrug Rotterdam
Een automobilist reed in file op de brug en is ingesloten tussen de neergaande bomen. De brug ging omhoog waardoor de auto verticaal kwam te staan. De bestuurder kon eruit springen, waarna de auto 18 meter naar beneden stortte.

 

Reageer op dit artikel