nieuws

Zand zorgt opnieuw voor problemen op Houtribdijk: Rijkswaterstaat geeft niet op

infra 1728

Zand zorgt opnieuw voor problemen op Houtribdijk: Rijkswaterstaat geeft niet op

De natuurvriendelijke oevers op de Houtribdijk blijven voor problemen zorgen. Opnieuw moest de weg afgelopen weekend worden afgesloten door opgewaaid zand.

Het is al de derde keer dat de dijk (ook wel Markerwaarddijk genoemd) om deze reden dicht moest. Het hele wegdek lag bezaaid met zand dat afkomstig is van de zandige oevers van dijkversterking, die momenteel in opdracht van Rijkswaterstaat wordt uitgevoerd door Boskalis en Van Oord.

‘Vervelend’

“Een heel vervelende situatie”, reageert woordvoerder Jacob Jansen van Rijkswaterstaat. “Vooral voor degenen die hier last van hebben gehad.”

Ondanks dat dit al de derde keer is dat zand voor problemen zorgt, wil Rijkswaterstaat niet spreken over een mislukt project. De zandoevers die worden geplaatst zijn een unieke oplossing en nog nooit ergens anders in de wereld toegepast. Jansen: “We zijn nog niet klaar met het nemen van tegenmaatregelen. Als de dijk straks echt is verstevigd, is deze bestand tegen een stormsterkte die 1 keer in de 10.000 jaar voorkomt.”

Risico’s bekend

De opdrachtgever wist van te voren dat zandverstuiving een risico kon vormen bij deze ‘natuurvriendelijke’ versterkingsmaatregel. Daarom is een potje geld gereserveerd voor tegenmaatregelen.

Dit potje moet nu volop worden gebruikt. Want een eerdere maatregel, het inzaaien van gras wat het zand dienst vast te houden, heeft tot nu toe weinig succes geboekt. “Deze maatregel sloeg niet goed genoeg aan, door de droogte, vorst en wind.”

Aarde lijkt te werken

Een sterkere maatregel, het aanbrengen van een extra laag grond wat het zand op zijn plek moet houden én als extra voeding voor het gras moet dienen, lijkt wel aan te slaan. “Op de delen waar de grond is aangebracht, heeft geen verstuiving plaatsgevonden.”

Echter is dit nog niet over de hele dijk toegepast, dus is het nog niet volledig getest. “Dit is een flinke logistieke operatie, want het gaat om een oppervlakte van 900.000 vierkante meter. De meest kritische delen zijn eerst bedekt met een laag grond, de rest zal komende periode worden bedekt waardoor de zandverstuiving daar nog kon plaatsvinden afgelopen weekend”, verklaart Jansen.

Gras is permanente oplossing

Rijkswaterstaat verwacht dat de problemen hiermee grotendeels worden getackeld. Uiteindelijk moet gras wel de permanente oplossing gaan vormen. De afgelopen periode is er daarom opnieuw gras ingezaaid. “Op de plekken waar de laag grond is neergelegd en gras opnieuw is ingezaaid, zien we nu dat het grasmengsel goed aanslaat.”

Dijkversterking

De dijkversterking van de Houtribdijk is in 2017 gestart. Deels wordt dit gedaan met steen en gietasfalt, en deels door grote zandpakketten tegen de dijk aan te leggen. Deze natuurvriendelijke oplossing volgens het principe van ‘Building with Nature’ is een wereldwijde primeur en is nergens eerder toegepast in een groot binnenmeer zoals het IJsselmeergebied. De bijzondere klus, met een contractwaarde van 90 miljoen euro, moet in 2020 klaar zijn.

Deze maatregelen vormen, benadrukt Rijkswaterstaat ‘geen belemmering voor het natuurlijke effect van de oevers’. “Er is maar een klein laagje grond (5 cm) aangebracht, om de werking niet te belemmeren.”

Kosten

Hoeveel de kosten tot nu toe zijn opgelopen, daar gaat Rijkswaterstaat niet op in. Wel valt het allemaal nog binnen het reservepotje, laat de opdrachtgever weten. De kosten worden verdeeld tussen Rijkswaterstaat en de aannemers.

Reageer op dit artikel