nieuws

Duikerbrug in de ‘achtertuin’ voor Griekspoor

infra 934

Duikerbrug in de ‘achtertuin’ voor Griekspoor

De reconstructie van het gebied waar de A9 tot voor kort dwars door Badhoevedorp sneed, vraagt om een om een nieuwe brug om een nieuwbouwwijk te ontsluiten. Aannemer Griekspoor uit Nieuw Vennep, gaat de verbindingsbrug bouwen.

Het gaat om een zogeheten duikerbrug, een brug die amper veertig centimeter over het water gaat en waar dus geen pleziervaart onderdoor kan. Zelfs geen rubberbootjes. De gemeente Haarlemmermeer maakte de gunning van de brug deze week bekend. De overspanning is met 4,5 meter misschien niet heel indrukwekkend; de breedte van ruim 23 meter is dat weer wel.

Verblijfsbrug met banken aan weerszijden

Het gaat dan ook een  verblijfsbrug, met twee banken aan weerszijden die mensen moet uitnodigen even plaats te nemen om de omgeving te beleven. De banken worden gemarkeerd door gemetselde kolommen die een kleine twee meter boven het brugdek uitsteken. Ook de vleugelwanden van de duikerbrug worden voorzien van metselwerk, wat de brug een klassiek, statig uiterlijk geeft.

Landschapsarchitect Marieke Adrichem reikte de bouwstenen aan voor het ontwerp op het kruispunt van de van de recreatieve wandel- en fietsroute en de  ontsluitingsweg van nieuwbouwwijk Quatrebras. Voor de engineering en detaillering tekent Griekspoor, dat de ondershandse aanbesteding won. De aannemer verzorgt ook de vergunningaanvraag. Hoeveel geld er precies met de opdacht is gemoeid wil Rogier de Jeu van Griekspoor niet zeggen.

Zoveel mogelijk prefabriceren ligt voor de hand

De voorbereidende activiteiten moeten allemaal dit najaar plaatsvinden. Omdat de locatie zo dicht bij de werf van Griekspoor ligt, bij wijze van spreken in de achtertuin, ligt het volgens De Jeu voor de hand om de brug vergaand te prefabriceren. De betonnen platen gaan vervolgens over de weg naar de locatie in Badhoevedorp waar ze op de landhoofden worden geplaatst. Die werkwijze voorkomt dat dat de brug tijdelijk onderstempeld moet worden. Vooral het verwijderen van de stempels na afloop, is een klus die Griekspoor volgens De Jeu graag wil voorkomen.

Reageer op dit artikel