nieuws

Begin volgende week uitsluitsel over Ottobrug in Hoorn en zijn mysterieuze verdwenen heipaal

infra 1667

Begin volgende week uitsluitsel over Ottobrug in Hoorn en zijn mysterieuze verdwenen heipaal

Aannemer Ploegam en de gemeente pakken de problemen met Otto’s brug in Hoorn  met spoed aan. Deze week nog beoordeelt de gemeente een herstelplan. De vraag wie aansprakelijk is schuiven de bouwers nog even voor zich uit.

In de Noord Hollandse gemeente is beroering ontstaan over de plotselinge sluiting van de Ottobrug. Die was net weer twee maanden open na een renovatie van vijf maanden, die gebruikers dwong om honderden meters om te lopen of fietsen. Maar nadat een extern bureau verzakkingen constateerde bij een landhoofd sloot de gemeente hem twee weken terug weer af. Er circuleerde al snel een verhaal dat één van de vier funderingspalen was verdwenen.

“De paal is niet kwijtgeraakt of meegenomen”,  drukt bedrijfsleider Rob Slats van Ploegam meteen maar alle geruchten de kop in. “Eén van de vier palen onder de draaikrans is getrokken en daarna is samen met de Gemeente een andere constructie bedacht om de krachten van de brug op te vangen door het landhoofd, aan de korte  zijde waar de draaibrug met een ballastgewicht is uitgerust. Maar dat werkte dus niet goed, want daar zijn de verzakkingen geconstateerd.”

Begin vorig week nog een draaiproef gehouden

De situatie is volgens Slats allerminst alarmerend.  Er is begin vorig week nog een draaiproef gehouden. Toen is de brug een paar keer open en dicht gedraaid en gekeken wat voor verplaatsingen er precies plaatsvonden.  Ze zagen bewegingen in de orde van millimeters. Slats begrijpt de voorzorgsmaatregel van de gemeente in dat opzicht ook wel en zet alles op alles om zo snel mogelijk de brug weer open te stellen.

Er zijn vier scenario’s opgesteld voor herstel, waarvan het meest veelbelovende nu wordt uitgewerkt. Dat bestaat eruit dat alsnog een vierde paal wordt geplaatst onder de draaikrans. Een stalen danwel een houten paal. Er wordt ook gekeken naar extra versterking van het landhoofd. Er wordt op dit moment nog aan gerekend, morgen gaat het plan naar de gemeente.

Herstelplan wordt met voorrang behandeld

De gemeente heeft aangegeven het plan met voorrang  in behandeling te nemen. Er gaan dus geen zes weken overheen, voordat het is goedgekeurd. Sterker, het is de bedoeling dat  begin volgende week bekend is hoe Ottobrug wordt aangepakt.  “Het herstel krijgt nu voorrang bij alle betrokken partijen en als dat is afgerond gaan we wel eens kijken wie aansprakelijk is voor de schade,” besluit de Ploegam-bedrijfsleider. “Zo hebben we dat afgesproken: we lossen eerst het probleem op en gaan dan kijken wie er opdraait voor de kosten. Nadrukkelijk in die volgorde.”

Reageer op dit artikel