nieuws

Valt Rijkswaterstaat van zijn voetstuk? Discussie barst los na noodkreet: ‘Techneuten laten wij iets doen’

infra 7031

Valt Rijkswaterstaat van zijn voetstuk? Discussie barst los na noodkreet: ‘Techneuten laten wij iets doen’
Foto: archief Rijkswaterstaat

Tendermanagers, directievoerders van gemeenten en zelfs specialisten van Rijkswaterstaat maken zich grote zorgen over het gebrek aan civieltechnische kennis bij grote infrastructurele projecten én Rijkswaterstaat. “ICT’ers krijgen meer betaald. Onbegrijpelijk.”

Oud-directeur Jan de Bont van Rijkswaterstaat heeft iets los gemaakt met zijn opiniestuk van vorige week in Cobouw over de grootste infrabeheerder van Nederland én zijn voormalige werkgever. Van risk-manager tot aan directievoerders bij gemeenten: Op LinkedIn volgt de ene na de andere steunbetuiging.

“Het gaat te vaak en te lang niet meer over de inhoud. Een terechte noodkreet dus”, reageert Roger S, project- en programmamanager bij Rijkswaterstaat, op social media.

‘Werk aan de winkel’

Ook Hans Bank, riskmanager bij BAM, beschouwt na het lezen van het opiniestuk van Jan de Bont dat het tijd is voor actie.

“Investeren in infrastructuur is (geleerde in collegebanken jaren 90) altijd goed voor de economie, maar als de risicoverdeling opdrachtgever en opdrachtnemer niet in balans is en een raadgevend en toetsend orgaan als een Raad van State de PAS niet accepteert, heeft de BV Nederland werk aan de winkel. Als bouwprojecten worden stopgezet of (momenteel) niet (kunnen) worden getenderd, gaan we dit in maatschappelijke en economische zin in de toekomst met een aan redelijkheid grenzende waarschijnlijkheid pijnlijk voelen. Dat ‘risico’ wordt geaccepteerd als we nu te weinig bewerkstelligen.”

“Honderd procent eens”, schrijft een ander, “maar misschien zelfs wel te soft geformuleerd.”

Uit weer een andere hoek. “Een ontluisterende, maar noodzakelijke kreet.”

Procesmanagers

Anderen zien een tendens en stellen dat gebrek aan civieltechnische kennis, niet typisch Rijkswaterstaat is.

Paul Südkamp, senior rail engineer bij de gemeente Amsterdam: “Bij gemeenten gaat het ook zo. Het barst van de procesmanagers en aanverwante functies.”

Weer anderen zien dat de ‘ingenieur’ als titel juist van een voetstuk is gevallen. Eén van hen is Leo Post, directievoerder bij de gemeente Zoetermeer.

Triest

“Eindelijk wijze woorden”, schrijft hij. “Het vak is nagenoeg verdwenen. Overheen betalen voor een ICT’er meer dan voor een civiel constructeur, onbegrijpelijk.”

Hogeschooldocent Techniek, Piet van Beek, noemt de constateringen van de voormalige Rijkswaterstaatdirecteur triest. Hij vraagt zich af of het nog goed komt. “Is het nog niet te laat om het tij te keren?”, vraagt hij zich af.

Rijkswaterstaat zoekt onder druk van bouwbedrijven en na problemen bij verschillende aanbestedingen overigens ook al langer naar oplossingen. Het liet McKinsey een grondige analyse opstellen.

Opiniestuk Jan de Bont

Opiniestuk Jan de Bont

De conclusies liegen er niet om, maar De Bont vindt het rapport van McKinsey onvolledig. Het gaat volgens hem voorbij aan de grote sanering bij Rijkswaterstaat en aan meer succesvolle perioden.

Was vroeger inderdaad alles beter? Marcel van der Heijde, van Techno Fysica, waagt dat juist weer te betwijfelen: “Het oude waterstaat had waarschijnlijk iets te veel te grote budgetoverschrijdingen. Techniek voor alles, maar dat wordt niet meer geaccepteerd.”

Software-architect Hans Konstapel spreekt over problemen tussen markt en opdrachtgever die per ongeluk zijn ontstaan als gevolg van de “renaissance van de engineering”.

Het valt me op dat oud-topmannen plotseling prima inzichten openbaren

Konstapel ziet wel licht aan het einde van de tunnel. “We hebben inmiddels een grote groep van engineers die weer bezig is om het vak glans te geven.”

Projectmanager Henk Beekhof sluit zich daarbij aan, voelt zich geroepen het probleem aan te pakken en roept zijn collega’s op dat ook te doen.

“Laten wij techneuten, voordat wij met pensioen gaan, hier iets aan proberen te wijzigen.”

Louter kommer en kwel? Dat ook weer niet. Er klinken ook andere geluiden. Zo kan Martin de Bree, onderzoeker aan de Erasmus Universiteit en consultant bij Next Step Management, zich niet zo goed vinden in de timing van De Bont.

“Het valt me op dat oud-topmannen plotseling prima inzichten openbaren. Ik zou deze oud-topman eens willen vragen wat hem ervan heeft weerhouden om actie te nemen toen hij nog topman was.”

Een ander in reactie daarop: “Misschien omdat dat niet gewaardeerd wordt als je topman bent of wilt blijven?”

Guts

Tendermanager Judith Kastelijn hoopt op haar beurt vooral op een positief eind. Zij roept aannemers en Rijkswaterstaat op om zich tijdens aanbestedingsprocedures moediger op te stellen.

“Het zou pas echt guts zijn als beide partijen (aannemers en Rijkswaterstaat) elkaar in dialoog toestaan om kennis in te brengen en gestructureerd de risico’s en omvang van de projecten samen af te pellen. Aan de hand van een mechanisme dat het eigen (financieel) belang parkeert.”

 

Reageer op dit artikel