Alstublieft, dit artikel krijgt u cadeau van de Cobouw redactie U kunt iedere maand 1 artikel lezen. Meer lezen? Maak gratis een profiel aan.

nieuws

Droogte in oosten evenaart die van recordjaar 1976

infra 473

Droogte in oosten evenaart die van recordjaar 1976

Voor het tweede jaar op rij noteren de waterschappen in Twente en de Achterhoek een droogte vergelijkbaar met piekjaar 1976. Door het wisselvallige weer van de afgelopen perioden zijn de regionale verschillen groot, maar bij Rijn en IJssel en Vechtstromen zijn, net als vorig jaar, de waarden van 1976 bereikt; het droogste jaar ooit gemeten.  

Het grote en nog steeds toenemende neerslagtekort heeft in de Achterhoek en Twente grote gevolgen voor de landbouw en natuur. Zo zijn er onttrekkingsverboden ingesteld uit oppervlaktewater en in de omgeving van kwetsbare natuurgebieden ook voor grondwater.

Hoge zandgronden volledig afhankelijk van neerslag

In het oosten en zuiden van het land is de afgelopen weken aanhoudend minder neerslag gevallen dan in de rest van Nederland, terwijl zij juist daar compleet afhankelijk zijn van neerslag voor hun watervoorziening. Er is namelijk geen aanvoer vanuit de rivieren en kanalen mogelijk op deze hoge zandgronden. Het aantal beken dat droogvalt neemt toe.

Ook de grondwaterstanden in het zuiden en oosten, nemen verder af. Mede als gevolg van de warmte van de afgelopen week waren die voor de tijd van het jaar al zeer laag.

Grote verschillen per regio

Landelijk gezien ligt het neerslagtekort nu op 176 mm. Dat is meer dan het langjarig gemiddelde, maar aanzienlijk minder dan in 2018 en 1976 (ca. 250 mm). Verdeeld over het land zitten er echter grote verschillen in het neerslagtekort. In het oosten van Nederland, met name in Twente en de Achterhoek, is het neerslagtekort het grootst: 269 mm in Twente en 242 mm in de Achterhoek. Dit is, net als eind juli vorig jaar, gelijk aan de situatie zoals die in 1976 was.

Onttrekkingsverboden

Hein Pieper, dijkgraaf waterschap Rijn en IJssel en vicevoorzitter Unie van Waterschappen: “Deze regio heeft het dus twee jaar achter elkaar zwaar te verduren. Sinds twee weken is het al verboden om water te halen uit beken, rivieren en vijvers om bijvoorbeeld te sproeien. Ook mag er geen grondwater opgepompt worden in twee kwetsbare natuurgebieden. Rijn en IJssel blijft er alles aan doen om het water zo lang mogelijk vast te houden en de regen die er valt op te vangen, zodat deze in de grond kan trekken.”

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels