nieuws

Tebezo vindt mammoetbotten bij baggerklus Doesburg

infra 760

Tebezo vindt mammoetbotten bij baggerklus Doesburg
Mammoetbotten in Doesburg. Foto: Gemeente Doesburg

Twee botten van een volwassen mammoet, die kwamen ineens boven water bij een baggerklus waar Tebezo in Doesburg mee aan de slag is. De botten blijken minimaal 40.000 jaar oud.

Tebezo is in Doesburg bezig met het baggeren van de zwaaikom in het Zwarte Schaar. Op 8 mei kwam werd geen zand, maar heel iets anders opgebaggerd: mammoetbotten!

Botten meegenomen: ijstijd

Meteen is het werk stilgelegd en is de archeologische dienst ingeschakeld die de botten heeft meegenomen. Na onderzoek blijkt het om 2 bekkenhelften van een mammoet gaat, die naar schatting uit de laatste ijstijd stammen, zo tussen de 40.000 en 100.000 jaar oud zijn. De werkzaamheden voor de zwaaikom in Doesburg zijn weer hervat.

Mammoetkerkhof

De mammoetbotten, die ooit 1 bekken vormden, zijn beschadigd maar goed herkenbaar en in totaal 1,40 m breed. De archeologen geven aan dat er naar verwachting meer resten van mammoeten in de grond van het IJsseldal liggen: “Het IJsseldal is één van de grootste mammoetkerkhoven ter wereld. Op grote diepte liggen mammoeten, neushoorns en steppewisenten. Door de natheid blijven ze goed bewaard”, hoopt archeoloog Michel Groothedde.

In 1839 is al eerder een bekken van een mammoet in Doesburg gevonden. Nabij Olburgen kwam ruim een halve eeuw geleden een van de best bewaarde schedels van een mammoet aan het licht.

Schepen keren

Om de doorstroming voor het scheepvaartverkeer op de IJssel te verbeteren, brengt Rijkswaterstaat een zwaaikom aan zodat schepen kunnen keren in het Zwarte Schaar. De werkzaamheden aan de haven het Zwarte Schaar zijn in november 2018 gestart en worden in de loop van 2019 afgerond. Afgelopen winter moesten de werkzaamheden tijdelijk worden uitgesteld omdat het water in de IJssel te laag was.

Omroep Gelderland heeft een reportage gemaakt over de vondst van de mammoetbotten.

Reageer op dit artikel