nieuws

Hakkers vervangt verrotte kademuren bij Muntbrug Utrecht

infra 1462

Hakkers vervangt verrotte kademuren bij Muntbrug Utrecht

Bouwbedrijf Hakkers vervangt vanaf deze zomer de kademuren bij de Muntbrug in Utrecht en bij de Herenstraat in Nieuwegein. De houten fundering van de kademuren langs het Merwedekanaal is in slechte staat waardoor de kades niet meer veilig zijn.

Het is de bedoeling om de kademuren te vervangen met behoud van het historische karakter. De draaibrug Muntbrug ligt vlakbij het gebouw van de Koninklijke Munt in de Utrecht.

Rijkswaterstaat  heeft de opdracht voor 740 meter kademuur gegund aan Hakkers op basis van de beste prijs-kwaliteit. De plannen van de marktpartijen zijn beoordeeld op de criteria ‘beheerste realisatie, ‘tevreden omgeving’ en ‘duurzaamheid en uitstraling’. Met het d&c-contract is enkele miljoenen euro’s gemoeid.

Kademuren voorjaar 2021 klaar

Nog voor de zomer beginnen de voorbereidende werkzaamheden aan het Merwedekanaal en worden bigbags geplaatst. De komende maanden maakt Hakkers een gedetailleerd werkplan met tijdschema op. Vanwege de drukte worden de werkzaamheden weer in het winterseizoen opgepakt en is de planning om de werkzaamheden in het voorjaar van 2021 af te ronden.

De kades van het Merwedekanaal zijn eind 19e eeuw gebouwd op een fundering van houten palen. Doordat de palen op bepaalde plekken zijn aangetast, kunnen verzakkingen en gevaarlijke situaties ontstaan. Om de kades weer veilig te maken, wordt de kadeconstructie vervangen. De kademuren boven water komen hetzelfde er uit te zien als voor de werkzaamheden.

In veel historische binnensteden vormen de kademuren een bron van zorg en zijn veelal in slechte staat. 

Reageer op dit artikel