nieuws

Bouw Westfrisiaweg leverde ook bronsschat en 12.000 scherven op

infra Premium 787

Bouw Westfrisiaweg leverde ook bronsschat en 12.000 scherven op

De bouw van de omstreden Westfrisiaweg is alweer lang en breed achter de rug. De aanleg van de provinciale weg leidde tot de grootste opgraving ooit in Noord Holland. De gevonden bodemschatten zijn vanaf vrijdag te zien in Huis van Hilde in Castricum.

In aanloop naar de bouw van de Westfrisiaweg tussen Alkmaar en Medemblik onderzochten archeologen 25 ha. grond in West-Friesland. Aansluitend voerde Heijmans het infraproject uit, dat eind vorig jaar volledig werd opgeleverd.

70 huizen en 3 grafheuvels

De opgravingen leverden een schat aan bodemvondsten op, waaronder opvallend veel voorwerpen uit de bronstijd, zo’n 3000 jaar geleden.  Grofweg gaat het om 35.000 dierenbotten, 12.000 scherven, 70 huizen, vijf skeletten en drie grafheuvels.

Deze peddel werd gevonden in een oude waterput. Foto: Huis van Hilde

Spectaculair is de Bronsschat van Medemblik met vijftien prachtig versierde kostbaarheden, waaronder bronzen armbanden en grote mantelspelden. De schat was achtergelaten in een greppel, mogelijk bij een mysterieus ritueel. Andere bijzondere vondsten zijn een peddel en een plankladder van hout, mysterieuze aardewerken schijven, een sikkel van vuursteen, een bronzen beitel, en botten van een eland en een tuimelaar.

Vanaf vrijdag 19 april tot en met 15 september zijn de vondsten in het museum Huis van Hilde te zien voor het grote publiek met de tentoonstelling ‘Liefs van Julia’. Aan de hand van het gevonden skelet van 16-jarige Julia wordt de bezoeker deels via VR-technologie langs de gevonden objecten geleid.

Ook deze mysterieuze schijven zijn te zien op de tentoonstelling

Reageer op dit artikel