nieuws

Vink dumpte vervuilde grond onder nieuwe woonwijken Barneveld

infra 2743

Vink dumpte vervuilde grond onder nieuwe woonwijken Barneveld

Afvalverwerker Vink heeft grond verontreinigd met styreen en DDT verwerkt onder twee nieuwe woonwijken in Barneveld. Dat constateert televisieprogramma Zembla op basis van een  onderzoeksrapport van de Gelderse Omgevingsdiensten.

Volgens het rapport is de verontreinigde grond in 2015 en 2016 grond toegepast in onder meer de nieuwbouwwijk Eilanden-Oost in Barneveld. De grond is verontreinigd met de landbouwgif DDT en styreen een stof die bij de productie van plastic wordt toegepast.

In plaats van afgekeurde rond te reinigen of te storten, keurde Vink de vervuilde grond op papier goed en zette hem daarna af bij verschillende projecten. In totaal gaat het om zo’n 10.000 ton grond. Zembla liet het rapport lezen door voormalig milieuofficier van Justitie en hoogleraar milieurecht Gustaaf Biezeveld. Die oordeelt: “Dit is puur valsheid in geschrifte. Dit is heel ernstig. Als je niet op de juisthied van een papieren verklaring over de kwaliteit van grond af kan gaan dan is je hele stelsel dat is gebouwd rondom verontreinigde grond waardeloos geworden.” De provincie en justitie doen vooralsnog niets met het rapport.

Het onderzoeksprogramma kwam de kwestie op het spoor tijdens een al langer lopend onderzoek  naar de recycling van kunstgrasvelden door de afvalverwerker uit Barneveld. Vink houdt zonder vergunning veel te grote voorraden aan van afgedankte kunstgrasvelden en verkoopt die door aan particulieren, die ze vervolgens dumpen in het buitenland.

Reageer op dit artikel