Alstublieft, dit artikel krijgt u cadeau van de Cobouw redactie U kunt iedere maand 1 artikel lezen. Meer lezen? Maak gratis een profiel aan.

nieuws

Barneveld zit met vervuilde grond in de maag

infra 1353

Barneveld zit met vervuilde grond in de maag

De gemeenteraad van Barneveld wil vrijdagavond in een extra vergadering het naadje van de kous weten over vervuilde grond die gebruikt is op een aantal nieuwbouwlocaties in de gemeente. Het college van B en W van Barneveld heeft vrijdag beloofd dat er een nieuw onderzoek komt naar eventuele gezondheidsrisico’s van het gebruikte zand.

Deze week bleek dat afvalverwerker Vink uit Barneveld in 2015 met DDT en styreen vervuild zand heeft geleverd voor de bouw van twee nieuwbouwwijken. Dat kwam aan het licht door onderzoek door de redactie van televisieprogramma Zembla.
Volgens een eerste onderzoek van de GGD Gelderland-Midden lopen huidige en toekomstige bewoners geen gevaar, omdat het zand niet bij woningen is gebruikt maar onder wegen, trottoirs en fietspaden. Bovendien is de vervuiling niet gevaarlijk voor mens en dier, al was de grond niet geschikt voor een nieuwbouwwijk.

De provincie Gelderland was verantwoordelijk voor toezicht op de gebruikte grond. Verantwoordelijk gedeputeerde Conny Bieze lijkt in de problemen te zitten, want deze zomer bleek ook al dat er van alles niet in orde was met gedoogvergunningen die de afvalverwerker van de provincie kreeg. Het Openbaar Ministerie is ingelicht over de vuile grond bij Vink.

De afvalverwerker meldt in een statement op haar website dat  de styreen bij een eerste keuring helemaal niet voorkwam in de grond. Nadat Vink de grond had gereinigd en opnieuw liet keuren bleek de DDT grotendeels verdwenen maar kwam er plots een verontreiniging met styreen aan het licht.  Gezien de herkomst van de grond was dat onlogisch en niet te verklaren. Styreen wordt gebruikt door de kunststof-industrie. Daarom liet Vink de grond opnieuw keuren door een gecertificeerd laboratorium volgens BRL 9335-1. Dat stelde volgens de afvalverwerker vast dat de grond geen styreen bevatte.

 

 

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels