nieuws

Heijmans pakt als ‘beste partij ‘ A1 Apeldoorn – Azelo voor 127 miljoen

infra 6624

Heijmans pakt als ‘beste partij ‘ A1 Apeldoorn – Azelo voor 127 miljoen

Rijkswaterstaat heeft de BVP-opdracht A1 Apeldoorn – Azelo (fase 1) voorlopig gegund aan Heijmans. Het design & constructproject heeft een waarde van 127 miljoen euro. Bijzonder is dat het tracébesluit moet nog worden vastgesteld.

De opdracht betreft de verbreding van de A1 tussen Twello en Deventer en tussen Deventer-Oost en Rijssen. Het project wordt met voorrang uitgevoerd en daarom is gekozen voor het systeem van Best Value Procurement. Daarbij wordt gemikt op de beste partij bij een project. Er waren 5 partijen in de race voor het contract. De verliezers kunnen nu nog bezwaar maken tegen de voorlopige gunning. Zonder protest gaat de uitvoering na de bouwvak van start en zal in 2020 al worden afgerond.

Tracébesluit nog niet vastgesteld

Het tracébesluit is bewust nog niet afgerond, maar maakt onderdeel uit van de aanbesteding. Parallel heeft de tender gelopen en is Heijmans geselecteerd op basis van de prijs en een serie interviews. Nu de voorlopige keus is gevallen volgt de volgende fase waarin het kansen en risicodossier verder wordt uitgewerkt. Heijmans is succesvol in het binnenhalen van tenders via BVP en bewees dat eerder met de spoedwet wegverbreding en de Westfrisiaweg N24. Dat laatste project verliep niet zonder strubbelingen, maar de uitvoering is nu in de eindfase.

Tot in detail

Heijmans geeft een verdere onderbouwing van zijn plannen en werkt die in detail uit. Ook laat hij zien hoe hij de beloofde resultaten tijdens de uitvoering meetbaar maakt. Aan het eind van deze fase krijgt de aannemer de opdracht definitief toegekend. Dit gebeurt naar verwachting in mei 2018.

Dan pas stelt de minister Cora van Nieuwenhoven ook het tracébesluit A1 Apeldoorn – Azelo vast. De verwachting is dat de aannemer na de zomer van 2018 kan starten met de (voorbereiding van de) werkzaamheden. Ook kan de aannemer al aan de slag met de uitvoering van onderhoudswerkzaamheden aan het deel van de A1 tussen Rijssen en Azelo. Dit maakt deel uit van de opdracht, omdat dit weggedeelte dringend onderhoud nodig heeft. Normaal start de aanbesteding pas nadat de minister het tracébesluit heeft vastgesteld.

De aanpassingen aan de A1, zoals die straks zijn beschreven in het tracébesluit (TB) en het saneringsbesluit, gebeurt in 2 fasen. De eerste fase, het gedeelte Twello – Deventer en Deventer-Oost – Rijssen, realiseert Rijkswaterstaat in 2018–2020. Het gedeelte Apeldoorn – Twello, Deventer – Deventer-Oost en Rijssen – Azelo volgt vanaf 2024.

 

Reageer op dit artikel