nieuws

Volkeraksluizen zien vandaag Abraham: Er staat een cadeautje van 150 miljoen klaar

infra 1910

Volkeraksluizen zien vandaag Abraham: Er staat een cadeautje van 150 miljoen klaar

De Volkeraksluizen vieren vandaag hun 50ste verjaardag. Op 3 november 1967 opende de toenmalige koningin Juliana de eerste 2 sluiskolken van het Deltawerk. Het grootste en drukste binnenvaartcomplex van Europa is bijna aan een 4e kolk toe en daar staat ruim 150 euro voor gereserveerd.

In 2016 passeerden 140.000 beroepsvaartschepen en 45.000 recreatievaartuigen de Volkeraksluizen. De sluizen vormen een belangrijke schakel in de verbinding van Rotterdam met de Scheldehavens en het Duitse achterland. Er is geen alternatieve route op de Rijn-Schelde corridor: alle binnenvaartschepen passeren de Volkeraksluizen.

Capaciteit meteen al krapjes

Al spoedig na de ingebruikname in 1967 bleek dat de capaciteit volstrekt onvoldoende was, wat lange wachttijden tot gevolg had. In 1974 werd het complex uitgebreid met een extra sluis voor de binnenvaart en een aparte recreatiesluis voor jachten. Daarnaast is er nog een inlaatsluis gebouwd.

Onlangs heeft Hollandia in de sluisdeuren van de Volkeraksluizen een derde schuif aangebracht. Hierdoor is de duur van het nivelleren verkort, met als resultaat minder lange wachttijden. Met de uitvoering van ‘Quick Wins’ is 155 miljoen euro gemoeid.

Vanwege de drukte op de vaarweg en de steeds grotere schepen wordt ook al gewerkt aan plannen voor een vierde schutkolk voor de beroepsvaart. In 2013 is daar 152 miljoen euro voor vrijgemaakt. Afhankelijk van de wachttijden wordt dat project uitgevoerd. Volgens de huidige ontwikkelingen is dat tussen 2024 en 2026 nodig.

 

 

 

Reageer op dit artikel