nieuws

BAM ziet af van hoger beroep Blankenburgtunnel: Ballast Nedam heeft de buit binnen

infra Premium 4360

BAM ziet af van hoger beroep Blankenburgtunnel: Ballast Nedam heeft de buit binnen

BAM tekent geen hoger beroep aan tegen de uitspraak over de Blankenburgtunnel. Dat betekent dat Rijkswaterstaat het dbfm-contract definitief kan gunnen aan Ballast Nedam, DEME en Maquire. Rijkswaterstaat: “Er is nog geen datum geprikt voor contact-close.”

Eigenlijk hadden BAM, VolkerWessels, TBI en Boskalis een maand om te beslissen of ze zich zouden neerleggen bij het vernietigende vonnis van de rechter. De combinatie BVV24 ziet na twee weken al af van een hoger beroep, bevestigt de woordvoerder van penvoerder BAM.

“Het vonnis is duidelijk”

“Het vonnis is duidelijk. We zien geen aanleiding om in hoger beroep te gaan”, is het enige summiere commentaar dat de combinatie daarover kwijt wil. Bij tenderzaken wordt zelden een hoger beroep aangetekend.

Het verliezende consortium stapte naar de rechter nadat Rijkswaterstaat consortium  BAAK (Ballast Nedam, DEME en Maquire) als beoogde winnaar aanwees. De verliezende partij had vooral bezwaar tegen de dubbelrol van adviesbureau Witteveen + Bos die eerst Rijkswaterstaat adviseerde en zich daarna aansloot bij het winnende consortium.

Alle beschuldigingen weggevaagd

Beschuldigingen over en weer volgden tijdens de rechtszaak. Vier weken daarna veegde de rechter in zijn vonnis alle bezwaren van tafel en stelde Rijkswaterstaat op alle vlakken in het gelijk. Beschuldigingen van vals spel en dubbele petten zijn ongegrond verklaard.

De rechter maakt korte metten met alle beschuldigingen van de eiser: “Geen sprake van ongeoorloofde voorkennis en belangenverstrengeling door rol adviseur. Geen ongeldige inschrijving beoogde winnaar. Inschrijving eiseres en beoogde winnaar niet onjuist beoordeeld. Gunningsbeslissing is voldoende gemotiveerd.”

Nog geen datum geprikt voor gunning

Niets staat nu een definitieve gunning meer in de weg. Rijkswaterstaat heeft echter nog geen datum geprikt voor de contract-close, bevestigt de woordvoerder van Rijkswaterstaat. “We zijn nog in gesprek met BAAK.” Het is de bedoeling om volgend jaar met de uitvoering te beginnen.


Project Blankenburgtunnel

 • Opdrachtgever: Rijkwaterstaat
 • Opdrachtnemer: combinatie BAAK (Ballast Nedam, DEME en Maquire)
 • Contractvorm: dbfm
 • Contractwaarde:  577 miljoen euro
 • 2016: Vaststelling tracébesluit en Milieueffectrapport
 • 2018: Start realisatie
 • 2022-2024: Openstelling Blankenburgverbinding

 

Project Blankenburgverbinding:

 • Verbreding A20 tussen het Kethelplein en viaduct de Boonervliet nabij Maassluis;
 • Het aanpassen van geluidwerende constructies langs de A20;
 • Nieuw knooppunt dat de A20 en de A24 (Blankenburgverbinding) verbindt ten westen van Vlaardingen;
 • Nieuwe A24 tussen de A20 en A15 van circa 4 kilometer;
 • Bediende landtunnel van circa 510 meter (Aalkeettunnel) op de noordoever van het Scheur;
 • Spoorviaduct voor de Hoekse Lijn (spoorlijn Rotterdam-Hoek van Holland);
 • Een kanteldijk over de hoogwaterkering aan de noordzijde van het Scheur
 • Bediende zinktunnel van circa 950 meter onder het Scheur (Blankenburgtunnel)
 • Onderhoud voor 20 jaar van de A15, de A20 en de Blankenburgverbinding (A24)

 

Reageer op dit artikel