nieuws

Ook bruggen verdienen een stroomversnelling

infra Premium 2377

Ook bruggen verdienen een stroomversnelling

Gestandaardiseerde oplossingen bedenken voor de renovatie van de tienduizenden oude bruggen in het Nederlandse wegennet. Dat is het doel van het programma Stroomversnelling Bruggen.  

Na een aanloop van anderhalf jaar is Stroomversnelling Bruggen officieel gelanceerd. Het innovatieprogramma gaat niet zozeer over het verduurzamen of energieneutraal maken van bruggen, als om het bedenken van slimme oplossingen om renovatie en onderhoud te versnellen. Het is de bedoeling dat er dit jaar al een beweegbare brug in Noord-Holland gerenoveerd gaat worden met zoveel mogelijk standaardcomponenten. Dat moet het op termijn mogelijk maken onderdelen uit te wisselen tussen verschillende bruggen. Dan wordt het ook zinvoller een voorraad reserve-onderdelen aan te leggen. De kunst is volgens Egon Jansen van de Bouwcampus om universele oplossingen of interfaces te ontwikkelen onafhankelijk van leverancier of situatie. “Het gaat er niet om dat we één universeel scharnier ontwerpen voor alle beweegbare bruggen, maar wel universele aansluitingen waar alle scharnieren op passen. Hetzelfde geld voor leuningen en hun ballusters en tal van andere onderdelen. Msschien zelfs tot in de basculekelder. Maar hoever de standaardisatie precies kan worden doorgetrokken moeten juist de werkateliers en pilotstudies uitwijzen.”

Stroomversnelling Bruggen is afgelopen anderhalf jaar opgetuigd door de Bouwcampus en richt zich op de bruggen die in de jaren ’60 en ’70 in het hele land zijn aangelegd. Die zitten allemaal tegen het einde van de levensduur of zijn er al overheen. In totaal liggen er in Nederland naar schatting zo’n 50.000 bruggen.

De Bouwcampus wist tot nu toe zo’n 25 partijen te mobiliseren voor het stroomversnellingsprogramma. Nu is volgens Jansen zaak om op te schalen. “We streven naar wel 500 deelnemende partijen. Daarom is het programma ondergebracht bij het Infra Innovatie Netwerk van de CROW.”

Reageer op dit artikel