artikel

Afsluitdijk: de Nachtwacht onder waterkeringen moet weer kleur krijgen

infra 437

Afsluitdijk: de Nachtwacht onder waterkeringen moet weer kleur krijgen
Afsluitdijk © Rijkswaterstaat - foto: Joop van Houdt

Natuurlijk moet hij het water keren. Maar de Afsluitdijk, waarvan de renovatie binnenkort wordt aanbesteed moet ook natuur, verkeer en toerisme faciliteren. En energiefabriek zijn.  Energieneutraal zal hij vermoedelijk niet worden, gezien de enorme pompcapaciteit die bij Den Oever nodig is. 

‘Spectaculaire eenvoud’, ‘monumentale eenvormigheid’ en ‘uniforme lijn met filmische ervaringen’. Van alle rapporten en studies die de afgelopen jaren verschenen over de renovatie van de Afsluitdijk blinkt het ‘Beeldkwaliteitsplan’ het meest uit in onnavolgbaar jargon.  Het staat vol met typische architectentaal die moet verhullen dat de dijk, hoewel een waterbouwkundig juweel, verder vooral heel saai is.

Ontwerper Daan Roosengaarde en minister Schultz van Haegen deden er onlangs nog een laatste plasje overheen en repten eensgezind van ‘de Nachtwacht onder de waterkeringen’. Die moet meer kleur krijgen door een renovatie die meer behelst dan alleen het verbeteren van de waterkerende kwaliteiten van de dijk.

Over een paar weken zijn de aannemers eindelijk  aan zet. Dan is het afgelopen met alle wollige taal en worden de mouwen opgestroopt. Dan wordt er gecalculeerd  met kuubs,  zand, beton, stortsteen en basalt. En keileem. Dat materiaal dat Cornelis Lely zo geniaal in de directe omgeving wist te winnen en waarmee hij een harde kern boetseerde.  Mede daardoor staat die dijk al bijna 85 jaar zijn mannetje. Misschien rekenen de aannemers ook nog wel met glasvezel en kunsthars voor de keersluizen of de kleppen in de spuikokers. En met alternatieve elementen tegen het buitentalud om golven te breken en oploop te beperken.

Innovatie is middel geen doel

Hoewel projectmanager Joost van de Beek van Rijkswaterstaat in een interview morgen in Cobouw benadrukt dat innovatie een middel is en geen doel. “Partijen die met een onbekende  oplossing aan komen, zullen wat vaker naar de Deltagoot moeten om aan te tonen dat hun concept werkt. “

Tegelijkertijd hoopt hij wel op innovatieve ideëen van de aannemingscombinaties. Op dingen waar Rijkswaterstaat en haar adviseurs zelf nog niet aan hebben gedacht. Bijvoorbeeld op het gebeid van energievoorziening. Want Rijkswaterstaat heeft als beleid dat alle kunstwerken vanaf 2030  energieneutraal moeten zijn. Maar Van de Beek en consorten houden er ernstig rekening mee dat dat in het geval van de Afsluitdijk niet gaat lukken. Er zijn immers grote pompen nodig bij Den Oever om ook bij een stijgende zeespiegel in de toekomst onder alle omstandigheden water te kunnen lozen. Daar zijn gigawatts vermogen voor nodig. Dat lukt niet met een paar zonneparkjes op de dijk, of een experimentele zoet-zoutcentrale. Daar is een compleet windmolenpark voor nodig. Maar die oplossing is nadrukkelijk niet toegestaan. Van de Beek: “Dat vergt een project op zich. En windmolenparken kennen hun  eigen procedures en dynamiek. Dat kan niet even meegesmokkeld worden in het project renovatie Afsluitdijk. “

Over drie weken, op 24 november om vier uur s’ middags zet Rijkswaterstaat de aanbestedingsdocumenten op Tenderned. Dan kan iedereen los gaan op ‘de Nachtwacht onder de waterkeringen’.Lees op woensdag 2 november het hele interview met projectmanager Afsluitdijk, Joost van de Beek, in het weekblad.

Reageer op dit artikel