KlokGroep sorteert voor op Wet kwaliteitsborging met app Ed Controls

KlokGroep sorteert voor op Wet kwaliteitsborging met app Ed Controls
Arjen Graven, projectmanager Wonen bij KlokGroep. Foto: Ruben Meijerink / APA FOTO  

Met de komst van de Wet kwaliteitsborging (Wkb) voor het bouwen gaat er veel veranderen voor aannemers. De inzet van private, erkende kwaliteitsborgers moet ertoe leiden dat de bouwkwaliteit en het bouwtoezicht worden verbeterd. KlokGroep bereidt zich tijdens een pilot met Woningborg, een van die kwaliteitsborgers, alvast voor op de nieuwe wet. Daarbij maakt de bouworganisatie gebruik van de app Ed Controls van Dutchview om zo op een snelle en makkelijke manier te kunnen voldoen aan de eisen die de Wkb stelt.

Voor Arjen Graven, projectmanager Wonen bij KlokGroep, is Ed Controls niet nieuw. KlokGroep maakt al jaren naar volle tevredenheid gebruik van de app voor de eigen, interne kwaliteitscontroles. Maar ook onder meer voor keuringen van steigers en liften met oog op de veiligheid van de bouwplaats. Alle benodigde gegevens worden op locatie digitaal vastgelegd met foto’s en eventuele toelichting. Op die manier wordt snel inzichtelijk gemaakt welke actiepunten nog moeten worden uitgevoerd en door wie.

Gebruiksvriendelijk

“Sinds een half jaar doen we ook de opleveringen van koopwoningen met Ed Controls”, zegt Graven. Dat deze tool nu ook in aangepaste vorm wordt ingezet bij het proefproject met Woningborg vindt hij daarom erg prettig. “We kennen de systematiek en de werkwijze. De app is enorm gebruiksvriendelijk met eenvoudige stappen om een audit of checklijst af te ronden en te verzenden.” Het kost bovendien weinig tijd, zodat het registreren van de verplichte punten relatief makkelijk is in te passen in de dagelijkse werkzaamheden. “Je probeert met zo min mogelijk tijd en energie te voldoen aan de eisen van de kwaliteitsborging. Met deze app lukt dat zeker.”

Sinds een half jaar doen we ook de opleveringen van koopwoningen met Ed Controls”

Ed Controls wordt sinds kort gebruikt bij Wonen op de Set Take 1, een bouwproject in Nijmegen van 29 grondgebonden woningen, om ervaring op te doen met de nieuwe werkwijze rond de Wkb. Woningborg fungeert bij de pilot als erkende kwaliteitsborger. Dat betekent dat de organisatie toezicht houdt op het hele bouwproces en controleert of de woningen voldoen aan de gestelde kwaliteitseisen van de Wkb. Dat doet Woningborg aan de hand van het eigen Woningborg Kwaliteitsborging Instrument (WKI).

In het hele land lopen meer proefprojecten met verschillende bouwers, kwaliteitsborgers en instrumenten. Hun ervaringen spelen mee bij de beslissing wanneer de nieuwe wet moet ingaan. De Wkb zou op 1 januari 2021 ingaan, maar recent is duidelijk geworden dat de ingangsdatum is opgeschoven.

Controlemomenten

Voor het bouwproject van KlokGroep in Nijmegen zijn er gedurende de bouw zo’n tachtig controlemomenten bij vier referentiewoningen in het plan. Deze zijn allemaal voorgedefinieerd in de app Ed Controls. Ze zijn gekoppeld aan het planningsprogramma van KlokGroep en afgestemd op de grootte van het project en de bouwmethode. Het grootste deel van de afgesproken controles moet KlokGroep zelf op vaste momenten tijdens het proces uitvoeren en vastleggen.

Vervolgens zorgt Ed Controls ervoor dat gegevens automatisch worden doorgestuurd naar Woningborg, die per type woning de input toetst en verwerkt in een dossier. Daarnaast is er een kleiner aantal inspecties waarvoor de kwaliteitsborgers van Woningborg naar de bouwplaats komen, een zogeheten ‘bijwoonmoment’. Vanwege de coronamaatregelen wordt goed gekeken hoe dat voor de medewerkers van KlokGroep en Woningborg op een veilige manier kan gebeuren. KlokGroep is met de benodigde aanpassingen nog steeds in staat om het werk op de bouw door te laten gaan.

Wij zijn niet ‘paperless’, maar verbruiken wel ‘less paper’”

De punten die Woningborg controleert, zijn vooral gericht op het Bouwbesluit. De eigen kwaliteitscontroles die KlokGroep uitvoerde gingen vaak al een stap verder, zegt Graven. Als voorbeeld noemt hij een trap in een huis. Terwijl de kwaliteitsborgers conform het Bouwbesluit kijken naar zaken als afmetingen, hoogteverschil en leuning, inspecteert KlokGroep standaard nog veel extra’s. Is de trap bijvoorbeeld ook netjes afgewerkt en geschilderd in de voorgeschreven kleur?

Digitalisering helpt

Omdat het in de pilot om een betrekkelijk klein bouwproject gaat, heeft KlokGroep ervoor gekozen om de realisatiemanager verantwoordelijk te maken voor verplichte inspecties. Hij is immers dagelijks op de bouw en bewaakt de planning. Als de Wkb eenmaal van kracht is, ligt het volgens Graven voor de hand om bij grotere projecten die verantwoordelijkheden te spreiden over de verschillende co-makers. Zo weet een installateur immers het beste wat er van hem wordt verwacht. Hij gaat ervan uit dat dat in praktijk vrij soepel zal verlopen, omdat veel contractpartners van KlokGroep al gebruik maken van Ed Controls.

Graven is tot nu toe erg tevreden over het verloop van de pilot. De ervaringen stemmen hem optimistisch over de nieuwe wet, of de ingangsdatum nu 1 januari wordt of later. “Voor ons is die goed in te voeren.” De eisen die de nieuwe wet met zich meebrengt voelen niet als extra verplichting omdat de app de bouworganisatie veel werk uit handen neemt. Digitalisering past in de bedrijfsfilosofie van KlokGroep, legt de projectmanager uit. “Wij zijn niet ‘paperless’, maar verbruiken wel ‘less paper’. Waar dat kan, werken wij zonder papier.” Ed Controls sluit prima aan bij dat uitgangspunt. “Je moet er niet aan denken dat dit soort kwaliteitsborgingen met formulieren, handtekeningen en foto’s allemaal nog op papier zouden moeten.”

Dit artikel is gesponsord door Dutchview.