Grip krijgen op bouwdata: digitalisering is cruciaal

Grip krijgen op bouwdata: digitalisering is cruciaal
‘‘In de cloud hebben alle betrokkenen in projecten altijd en overal toegang tot dezelfde actuele en relevante gebouwinformatie.’’

Bouwbedrijven hebben te maken met tekorten aan vakmensen, materialen, toenemende concurrentie, stijgende kosten en strengere regelgeving. Digitaliseren moet. "Digitalisering van het bouwproces is daarom cruciaal", zegt Joost Bolkenstein van Thinkproject.

“Digitalisering van het bouwproces is daarom cruciaal”, zegt Joost Bolkenstein van Thinkproject. Bolkenstein is salesmanager van softwareleverancier Thinkproject en ziet bedrijven in de bouwsector worstelen met digitaal samenwerken. “Projectontwikkelaars en bouwbedrijven hebben drie belangrijke uitdagingen: partners voorzien van correcte informatie, samenwerken met reproduceerbare processen en binnen begroting blijven”, zegt hij. “Digitalisering van processen kan hen helpen de touwtjes in handen te houden. Die uitdaging moeten bedrijven nu aangaan.”

Grip op data

Maar de touwtjes in handen houden, hoe doen bedrijven dat eigenlijk? In de ogen van Bolkenstein moeten bedrijven weten welke ‘risico’s’ ze mogen verwachten, wat de impact ervan is en welke oplossingen voorhanden zijn. “Bedrijven in de bouw produceren tegenwoordig zoveel data in hun projecten, dat ze soms het overzicht kwijtraken. Ze moeten die data dus kunnen vertalen naar begrijpelijke en bruikbare managementinformatie over alle fases van de gehele levensduur van een project.”

Werken met één single source of truth is de toekomst.”

Alle betrokkenen in het bouwproces moeten steeds op een veilige manier toegang hebben tot dezelfde informatie over een project, vindt hij. “Werken met één single source of truth is de toekomst. Het biedt grote voordelen voor de samenwerking tussen bouwbedrijven, projectontwikkelaars, vastgoedeigenaren en andere partijen in projecten.”

Cloudplatform Conclude CDE

Bolkenstein ziet dat het werkt bij internationale klanten die Thinkproject bedient, zoals BAM, Ten Brinke, Max Bogl, Strabag, SKANSKA en Hochtief. Het cloudplatform Conclude CDE, dat Thinkproject sinds oktober ook in Nederland aanbiedt, is de basis van die projectsamenwerking. “Conclude CDE bevordert de samenwerking in infrastructurele en bouwprojecten. In de cloud hebben alle betrokkenen in projecten altijd en overal toegang tot dezelfde actuele en relevante gebouwinformatie”, legt Bolkenstein uit. “Ze kunnen gebouwdata raadplegen, delen, wijzigen, monitoren en archiveren. Zelfs op de bouwplaats via mobiele devices. Conclude CDE garandeert uniforme inzichtelijke en reproduceerbare processen en up-to-date databeveiliging.”

Risico’s voorspellen

Door de gecentraliseerde methodiek van werken in de cloud kunnen projectorganisaties eenvoudig intelligentie toevoegen aan de data zodat alle gebruikers op het platform profiteren van die intelligentie. “Zo kunnen ze risico’s en problemen in projecten al in een vroeg stadium voorspellen en dalen de faalkosten. Nog steeds vormen faalkosten zo’n 6,5 procent van de aanneemsom van een project. Dat moeten we echt willen voorkomen”, vindt Bolkenstein. “Met forecasting en fijnmazige analyses kun je bovendien kostenoverschrijdingen voorspellen. Projectmanagers hebben dan de tijd en informatie om actie te nemen en beslissingen nemen in het bouwproject. In plaats van achteraf. Dat is wat bedrijven in de toekomst nodig hebben en daarin willen we voorzien.”

Dit artikel is gesponsord door Thinkproject.

Universitaire startups en spin-offs voor de bouw blijven achter

Universitaire startups en spin-offs voor de bouw blijven achter

De drie technische universiteiten in Nederland richten nauwelijks bedrijven op voor de bouwsector. De studenten en medewerkers die wel startups beginnen, hebben grote ambities om de bouw duurzamer en digitaler te maken. Maar opschalen blijft moeilijk. "Je ontwikkelt iets voor de Nederlandse regelgeving, maar kan vervolgens niet internationaal de markt op."

SIMOX demodag. Foto: GROW

Innovatie | Monopiles trillen, schudden en 'jetten' op proef in de Haven van Amsterdam

Triltechniek kan natuurschade minimaliseren bij installatie van windmolenfundaties op zee, maar certificering ontbreekt nog. Een proef in de Amsterdamse haven brengt deze dichterbij én baant de weg voor meer innovaties, zoals gelijktijdig trillen, schudden en 'jetten'.

Klant: Live Nation Entertainment, Leutgeb
Entertainment Group GmbH. Ontwerp: Florian Wieder, Wieder Design. Foto: Ronja Hartmann.

Hoe Unbranded Adele's concertreeks bouwde met hulp van Exact

Van Vandaag Inside tot de MTV Awards en de concertreeks van Adele: decorbouwer Unbranded werkt aan uiteenlopende projecten. Het Hilversumse bedrijf werkt sinds januari met Exact-software, waardoor alle processen in één tool samenkomen. "Zo kunnen we ons volledig focussen op geweldige producties", zegt general manager Mikael Olsthoorn.

Vlnr (boven): Klaas Norel, Eugene Koster, Robin van der Heiden, Mark Nouws. 
Vlnr (beneden): Age Tanja, Caroline Elderhorst, Sander Twigt.

Anchor: 'Bouw verandert, maar risicomanagement blijft ongewijzigd'

Van traditionele bouw naar prefabricage, van bierviltje naar BIM, van baksteen naar biobased, van handmatig naar machinaal en digitaal; de bouwwereld verandert in rap tempo. Eén ding is volgens Anchor Insurance niet veranderd: het proces van risicomanagement. "Onze taak als verzekeringsmakelaar is al jaren dezelfde: risico's beheersbaar en inzichtelijk maken voor klanten, groot en klein."