partner nieuws

Groene vloerisolatie in Nijmegen

bouwbreed 997

Icynene is het eerste watergedragen en enige, met het unieke open celstructuur, door SKG-IKOB gecertificeerd isolatieschuim in Nederland. Voor Standvast Wonen, eigenaar van de 173 woningen in de Hazelaarstraat in Nijmegen-Oost, was dat een belangrijke reden om voor Icynene H2Foam Lite te kiezen.

Groene vloerisolatie in Nijmegen
Standvast Wonen koos als eigenaar van 173 woningen in de Hazelaarstraat in Nijmegen-Oost voor de ‘groene’ vloerisolatie van Icynene H2Foam.

Milieubewust, een gezonde leefomgeving en veilig aanbrengen van isolatiemateriaal, dat speelt vandaag de dag. Renovatiebedrijven spelen hierop in door te kiezen voor schuimisolatie H2Foam Lite van Icynene. Dat is een 100 procent watergeblazen opencelstructuur schuimisolatie. Thermische isolatie, luchtdichtheid, een dampopen structuur en geluiddemping, het wordt in één beweging gerealiseerd. Doordat het een gespoten schuimisolatie is, wordt het een naadloze constructie die alle gaten en kieren opvult. Omdat H2Foam Lite dampopen is, kan het prima worden toegepast in houtconstructies zoals houten begane grond vloeren. Door de dampdoorlatendheid raakt vocht niet opgesloten en is Icynene geen voedingsbodem voor schimmels.

Icynene

Icynene isolatieschuim bestaat voor 99 procent uit lucht en is 100% water geblazen schuim, met een bewezen kwaliteit sinds 1986. Milieuvriendelijk en veilig isoleren.

Beter energielabel

Het feitelijke aanbrengen van het isolatieschuim gebeurde door Duits Isolatie uit Nijmegen, in opdracht van onderhoudsbedrijf Elk®. De 173 huurwoningen in de Hazelaarstraat zijn grondgebonden eenlaags woningen met kap. Ze zijn in eigendom bij corporatie Standvast Wonen (die gaat door een fusie met De Gemeenschap vanaf 1 mei verder onder de nieuwe naam: Woonwaarts). De huurwoningen staan op de lijst voor hun reguliere schilderbeurt en ondergaan tegelijkertijd in- en uitwendig een lichte renovatie. Zo worden dakkapellen en cv-installatie vervangen en vloerisolatie aangebracht om aan een beter energielabel te komen. Marcel Berkelmans van Standvast Wonen: “Als corporatie kijken we verder dan alleen de huur van een woning. Een betaalbare woning is voor ons ook een woning met een goede basiskwaliteit. Daarom willen we vanaf 2020 alleen nog woningen hebben met een ‘groen energielabel.” Dit betekent dat onze woningen minimaal een c-label hebben.”

Gemakkelijk te verwerken

Eén van de energiemaatregelen is het aanbrengen van vloerisolatie. Jeroen Hekkelman van Duits Isolatie licht dat graag toe: “De H2Foam van Icynene wordt in een laag met een minimale dikte van 130 millimeter aangebracht en dat resulteert in een prima Rc-waarde van 3,4. Het voordeel van dit schuim is, dat het in één laag is aan te brengen van 100 tot wel 300 millimeter dikte, afhankelijk van de benodigde isolatiewaarde. H2Foam Lite expandeert na het aanbrengen in 6 seconden en is binnen 12 seconden volledig uitgehard, maar blijft flexibel en is licht van gewicht (6-8 kg/m3 ). Omdat het flexibel blijft, zijn toekomstige (leiding- of kabel-)reparaties eenvoudig uit te voeren. Vloeren, wanden of daken kunnen in één laag worden aangebracht voor de gewenste isolatiewaarde, daarom zie je dat bijvoorbeeld een vloer veelal binnen een uur is geïsoleerd, waardoor minimale overlast ontstaat voor bewoners.

Waterafstotend, geluiddempend en 25 jaar garantie

Door de opencelstructuur van de H2Foam Lite zijn het met lucht gevulde cellen, geurloos, zonder vluchtige organische stoffen of formaldehyde (A+). Door de open cel structuur zorgt dit tevens voor akoestische demping, wat interessant is voor wand- en dakisolatie. Icynene is hydrofoob, waardoor het een lage wateropname heeft van 0,3 kg/m2 , in vergelijking met 0,2 kg/m2 bij traditionele PUR.

(RGS) Resultaat Gericht Samenwerken

Inmiddels beschikt Icynene over een landelijk en selectief dealernetwerk met verschillende isolatiebedrijven. Ieder gecertificeerd isolatiebedrijf ondergaat een uitgebreide spraytraining van Icynene, om zodoende de veiligheid en kwaliteit te waarborgen. “De professionaliteit van de samenwerking, niet alleen tussen leverancier en bedrijf, maar ook naar de klant toe vinden wij erg belangrijk”, aldus Jorrit Bosma van Icynene. “Iets wat zich zeker op de langere termijn in kwaliteit en professionaliteit laat uitbetalen. Kwaliteit maak je samen.”

H2Foam is damp open, luchtdicht en goed voor het milieu
Icynene is een Canadese fabrikant en sinds 1986 uitvinder van 100% watergeblazen open cel schuimisolatie. Hét milieuvriendelijke alternatief. Perfect isoleren met in één beweging luchtdicht, dampopen en geluiddempend. Wereldwijd wordt Icynene vaak gezien als de maatstaaf binnen de industrie. Omdat Icynene geen andere producten produceert, ligt de focus op de ontwikkeling en verbetering van isolatieschuimen en is de Research & Development volledig hierop ingericht. Zo was Icynene bijvoorbeeld de eerste fabrikant met een CE-certificaat voor het milieuvriendelijke HFO geblazen isolatieschuim (nieuwe PUR), als tegenhanger van de milieubelastende HFK geblazen isolatieschuim (traditionele PUR). Daarnaast produceert het bedrijf volgens het ‘Low VOC’ principe (lage vluchtige organische stoffen), zoals we die kennen uit bijvoorbeeld de verfindustrie. Zodoende is het op basis hiervan de enige fabrikant met gecertificeerd isolatieschuim in Noorwegen. Een andere ontwikkeling is bijvoorbeeld, dat het Icynene hardschuim (PUR) wordt vervaardigd uit 3000 stuks gerecyclede PET-flessen per set. En gemiddeld plaatst het bedrijf per woning een boom in Europa. Het motto: “Making the world greener together”.

Dit artikel is gesponsord door Icynene.

Reageer op dit artikel