nieuws

Proeftuin breedplaatvloeren later van start

bouwbreed 1245

Proeftuin breedplaatvloeren later van start

De vier bedrijven die hun versterkingsmethoden voor zwakke breedplaatvloeren mogen uitproberen op een pand in Lelystad gaan later aan de slag. Door publicatie van het vernieuwde stappenplan moeten ze alles opnieuw doorrekenen.

De proef zou eigenlijk deze week van start gaan, maar dat zal volgens het Rijksvastgoedbedrijf eerder half of eind oktober worden. De vier deelnemende bedrijven hebben van het RVB allemaal een vloer toegewezen gekregen waarvoor ze de situatie moeten doorrekenen. Zowel in onversterkte toestand, als na versterking met de door hen ontwikkelde methode. Door het verschijnen van het tweede stappenplan dat bureau Hageman opstelde in opdracht van de minister, moest een deel van de berekeningen opnieuw worden uitgevoerd.

De vier bedrijven of combinaties die deelnemen aan de proeftuin zijn: Interboor Midsland/BBTec, BAM/Hilti, Kreeft en BALM. Ze beproeven drie methoden: boorankers, externe lijmwapening en bollenankers. Bij de laatste worden de bollen in de vloer gevuld met krimparme mortel die fungeert als houvast voor een draadeind dat op spanning wordt gezet. BAM en Interboor zijn van plan in Lelystad allebei een booranker te demonstreren. Daarbij worden van onderaf gaten in de vloer geboord aan weerszijden van de zwakke voeg, waar ze hars in injecteren en een stalen anker afspannen.

Het gaat bij de proef volgens projectleider Bas Kuipers van het rijksvastgoedbedrijf in eerste instantie om de berekeningen goed door te lopen van de verschillende versterkingsmethoden. Daarna gaat het er vooral om het in beeld krijgen hoe veel overlast de verschillende methoden veroorzaken. Zo moet duidelijk worden hoe ingrijpend een methode is voor de gebruikers van de gebouwen. De onderzoekers zullen dus kijken hoeveel herrie, stof en trillingen er worden geproduceerd. Ook esthetische aspecten spelen een rol. Kuipers: “We letten dus ook op hoe het plafond eruit ziet na de versterking. Alle methoden werken namelijk van onderaf. Het doorsteekanker dat Interboor Midsland ontwikkelde wordt in Lelystad niet beproefd. Die methode kan in nieuwbouw situaties of bij renovaties uitkomst bieden, maar niet in het oude gerechtsgebouw in Lelystad. Dan zouden de copmutervloeren en vloerbedekking ook vervangen moeten worden.”

Belastingproef wordt niet uitgevoerd

Een belastingproef maakt geen deel uit van het onderzoek in Lelystad. Niet voorafgaand maar ook niet na afloop van de versterking. BubbleDeck-directeur Rob Plug drong daar op aan bij het RVB, maar hij kreeg nul op het rekest. De proef in Lelystad is volgens Plug een uitgelezen kans om te beginnen met een nulmeting, waarna na de versterkingsmaatregel opnieuw een proefbelasting wordt uitgevoerd. “Dan weet je pas echt het effect van een versterkingsmaatregel. En weet je ook zeker dat je het niet voor niets doet”, zei hij eerder tegen Cobouw.

Volgens projectleider Kuipers van het RVB zijn de rekenmodellen goed genoeg  om het effect van de verschillende methoden op het gebouw in Lelystad betrouwbaar te voorspellen. “Het pand is voor ongeveer de helft in gebruik en het risico op bezwijken is daarom onacceptabel. “Het gebouw moet ook bruikbaar blijven in de toekomst.”

Praktijktest moet in een week plaats vinden

Het is de bedoeling dat alle vier bedrijven tijdens één week in de tweede helft van oktober één of meerdere voegen versterken van de vloer die hen is toegewezen. Het RVB zal met verschillende delegaties en gebouweigenaren de proeven bezoeken om te kijken welke methode  het best past bij welk type pand.

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft, sinds het uitbreken van de breedplaatvloerkwestie bijna 3800 panden uit het eigen bestand onder de loep genomen. Dat zijn dus allemaal panden opgeleverd na 2002 toen het zelfverdichtend beton zijn opmars maakte bij de productie van breedplaat- en bollenvloeren.

Nog altijd cht gebouwen in rode categorie

Van de panden waarover twijfels bestaan zijn er acht als rood gecategoriseerd, vier oranje en acht zijn er ingedeeld als blauw. Bekende voorbeelden uit de rode categorie, waarvan de verdachte vloervelden al bijna twee jaar buiten gebruik zijn gesteld zijn: Rijnstraat 8, de Jubi torens, het gebouw van de Hoge Raad en het gebouw van Europol in Den Haag. Buiten de hofstad vallen de rechtbank Zwolle, drie panden op vliegbasis Volkel en het pand van de Rijksdienst Cultureel Erfgoed in Amersfoort in de rode categorie. Voor deze  categorie is het gebruik op voorschrift van het RVB aangepast en zijn delen van de vloeren buiten gebruik genomen of zijn de belastingen beperkt.

Reageer op dit artikel