nieuws

Opnieuw zes projecten in prullenbak door stikstofproblematiek: aansluiting A9 Heiloo gaat niet door

bouwbreed 6734

Opnieuw zes projecten in prullenbak door stikstofproblematiek: aansluiting A9 Heiloo gaat niet door

De stikstofproblematiek treft opnieuw een aantal grote projecten. De Raad van State heeft vandaag een streep gezet door zes ontwikkelingen, omdat er bij de plannen gebruik is gemaakt van het Programma Aanpak Stikstof (PAS).

Het gaat om de aansluiting op de A9 bij Heiloo, de strandbebouwing bij Petten, een sportpark bij Zaandijk, een bedrijventerrein in Aalten, een sportcomplex in Egmond aan den Hoef en de herontwikkeling van het Watertorengebied in Egmond aan Zee.

Bij deze projecten is voor de bestemmingsplannen en een natuurvergunning gebruik gemaakt van het PAS, dat sinds de uitspraak van de Raad van State in mei, niet meer gebruikt kan worden voor de berekening van stikstofuitstoot. Dit programma voldoet niet aan Europese regelgeving.

Doorstroming gaat niet door

De aansluiting van de A9 bij Heiloo moest voor een betere doorstroming en bereikbaarheid van omliggende dorpen bij Heiloo gaan zorgen. Zowel de gemeente Heiloo en Castricum stelden daarvoor een bestemmingsplan vast, die beide nu gesneuveld zijn door deze uitspraak.

In de gemeente Schagen ontvalt als gevolg van twee uitspraken van vandaag de basis aan de bouw van tachtig strandhuisjes, twee strandpaviljoens en vijf beachhouses, met parkeervoorzieningen en ontsluitingsweg op het strand bij Petten. De gemeente had daarvoor het bestemmingsplan vastgesteld en de provincie Noord-Holland had daarvoor een natuurvergunning verleend. De afdeling bestuursrechtspraak heeft delen van het bestemmingsplan over de strandbebouwing en de verkeer- en parkeervoorzieningen en de hele natuurvergunning vernietigd. De kustversterking bij Petten waar het bestemmingsplan in voorziet, kan wél doorgaan.

Drie hockeyvelden gesneuveld

Ook de ontwikkeling van een sportpark aan de Fortuinweg in Zaandijk kan geen doorgang vinden vanwege de PAS-problematiek. Hier moesten drie hockeyvelden, een clubgebouw en parkeerplaatsen gerealiseerd worden. Verderop in Aalten kan de bouw van een bedrijventerrein van vijf hectare niet doorgaan.

De gemeente Bergen wordt door de uitspraken vandaag op twee plekken getroffen. In Egmond aan den Hoef gaat een voetbalcomplex met vijf velden niet door. In Egmond aan Zee gaat de herontwikkeling van het watertorengebied in de prullenbak. Daar zou de huidige sporthal worden gesloopt en in plaats daarvan zou een nieuwe sporthal met daaronder een parkeergarage komen. Ook gaat de bouw van 34 woningen in het gebied niet door.

18.000 projecten

De projecten zijn niet de eerste en zullen waarschijnlijk niet de laatste zijn die worden getroffen door de stikstofproblematiek. Volgens een raming van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit maar liefst 18.000 projecten geraakt worden. Eerder werd uitgegaan van honderden of duizenden, maar de omvang is volgens dit onderzoek een stuk groter, bleek vorige week. Eerder werd het tracébesluit bij de ring Utrecht A27/A12 al vernietigd. 


Circulair bouwen

Als je wilt, weet je er alles over.

Kijk maar

 

Reageer op dit artikel