nieuws

BAM boekt 52 miljoen euro verlies: internationale projecten en Zeesluis IJmuiden oorzaak

bouwbreed 4356

BAM boekt 52 miljoen euro verlies: internationale projecten en Zeesluis IJmuiden oorzaak

BAM heeft op internationale projecten en de Zeesluis IJmuiden in het eerste halfjaar 94 miljoen euro verlies geleden. In totaal boekte het bouwconcern in het eerste halfjaar een verlies van 52,4 miljoen euro.

Dat heeft het bedrijf uit Bunnik vanmorgen bekend gemaakt. Een van de projecten waar BAM mee worstelt is het Museum van de Toekomst in Dubai, valt af te leiden uit de informatie die BAM vrijgeeft.  Een extra wensenlijstje van opdrachtgever sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum zorgt voor een verlies van 23 miljoen euro.  Op Duitse projecten moest BAM een verlies van 67 miljoen euro nemen: 22 miljoen euro op een infraproject en 45 miljoen euro op utiliteitswerk.

Extra verlies van 7,5 miljoen euro op Zeesluis IJmuiden

De Zeesluis IJmuiden blijft voor extra verliezen zorgen. Op het infraproject werd in het eerste halfjaar een extra verlies van 7,5 miljoen euro geboekt, dat is inclusief een verlies van 3,8 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2019. Volgens de bouwer worden de extra kosten gemaakt voor het treffen van voorzorgsmaatregelen voor het afzinken van het tweede caisson. BAM wil de afhankelijkheid van het weer verminderen. De planning van het afzinken loopt op schema. BAM heeft door dit nieuwe verlies in totaal 114 miljoen euro verlies geleden op het project. VolkerWessels, met wie BAM het project uitvoert, moest in het eerste halfjaar ook 7,5 miljoen euro extra verlies boeken op het project.

Door bijzondere waardeverminderingen, die het gevolg zijn van de keuze van BAM om zich terug te trekken uit de markt voor funderingen voor windmolens op zee, kwam 10,3 miljoen euro ten laste van het resultaat. De markt ontwikkelt zich volgens BAM niet volgens plan.

Vraag naar woningen in Nederland stuwt omzet BAM

De omzet groeide met 7 procent naar 3.454 miljoen euro in het eerste halfjaar. Vooral de Nederlandse bouw- en vastgoedtak doet het goed. De vraag naar woningen in Nederland is groot. In de eerste helft van 2019 werden 1.379 woningen verkocht, dertien meer dan in dezelfde periode vorig jaar. BAM verwacht in heel 2019 ongeveer 10 procent meer woningen te verkopen.

‘Wij betreuren het dat onze resultaten over het eerste halfjaar van 2019 negatief zijn beïnvloed door hogere kosten op projecten in Duitsland en bij BAM International”, legt topman Rob van Wingerden uit.

BAM voert discussies met opdrachtgevers in Duitsland en Dubai over de verdeling van de kosten. Van Wingerden zei vorige week te verwachten dat BAM niet voor alle meerkosten zou opdraaien. “Gesprekken met opdrachtgevers over compensatie zijn gaande, maar de hoogte en de timing zijn onzeker. Als gevolg hiervan hebben we in juli ons vooruitzicht voor de marge op het gecorrigeerde resultaat vóór belastingen over geheel 2019 verlaagd tot rond 1 procent.”

Aanmodderend BAM zal komende maanden drastische keuzes moeten maken

Aanmodderend BAM zal komende maanden drastische keuzes moeten maken

Reageer op dit artikel