nieuws

25 aannemers in de rij voor projecten failliet Noordersluis; geen kans op doorstart 

bouwbreed 5272

25 aannemers in de rij voor projecten failliet Noordersluis; geen kans op doorstart 

25 bouwbedrijven hebben zich gemeld voor de afbouw van acht bouwprojecten van het failliete Noordersluis. Een doorstart van het hele bouwgroep zit er niet in.

“Een kansloze exercitie”, noemt curator Louis de Boef een doorstart voor bouwbedrijf Noordersluis, dat vorig week dinsdag failliet ging. “Daar is geen enkele aanleiding voor. Er is te veel ellende.”

Noordersluis ging begin vorige week plotseling failliet. Het bouwbedrijf, dat volgens De Boef in 2018 een omzet behaalde van zo’n 40 miljoen euro, had veel projecten aangenomen, zonder dat rekening gehouden werd met stijgende kosten voor materialen en zzp’ers. Het bouwbedrijf was volgens De Boef bezig met acht “hele grote” bouwprojecten en had 35 mensen in dienst. 29 daarvan is uta-personeel en zes cao’ers. “Die cao’ers waren uitvoerders en projectleiders. Het bouwplaatspersoneel bestond dus uit allemaal zzp’ers, deels via uitzendbureaus.”

De curator heeft het relaas over de laatste dagen van het bouwbedrijf van de directeur-eigenaren Lammert en Gerrie Boeve gehoord. Zelf heeft De Boef nog geen onderzoek naar de oorzaken van het faillissement kunnen doen. Een tweede reden voor de ondergang is dat een groot aantal projecten was uitgesteld, hoorde Boef.

Ook bij wind tegen probeerden eigenaren Noordersluis door te gaan

De familie Boeve legde vorig week op LinkedIn en Facebook uit dat de laatste vijftien jaar voor Noordersluis heel zwaar waren. “Het bouwbedrijf zelf heeft het jarenlang kunnen volhouden door in te teren op reserves. We hebben, ook bij wind tegen, altijd geprobeerd door te gaan, mensen in dienst te houden en te blijven investeren. De combinatie van stijgende prijzen in de bouw, uitblijvende verkopen en het uitstellen van startende projecten hebben nu gemaakt dat we kopje onder gaan.’’

Volgens De Boef is de ondergang van Noordersluis “heel snel gegaan”. De laatste twee jaar werd nog een kleine winst behaalt van zo’n twee ton. Vorig week maandag werd iedereen opeens van alle bouwplaatsen gehaald. “In een keer was het – bam! – down the drain.” Volgens hem kwam het faillissement voor iedereen in de omgeving van het bedrijf als een verrassing. “Meestal zie je wel een rode vlag uitsteken voordat een bedrijf failliet gaat. Dat lijkt bij Noordersluis niet het geval te zijn geweest.”

Paar aannemers wilden Noordersluis volledig laten doorstarten

De familie Boeve op Facebook: “We hebben gehoopt dat dit onze mensen, leveranciers, onderaannemers en opdrachtgevers bespaard zou blijven. We hebben altijd geprobeerd om onze afspraken na te komen. Nu kunnen we er niet meer voor ze zijn. Dat raakt misschien nog wel het meest.’’

Na het faillissement hebben 25 aannemers zich bij De Boef gemeld voor het overnemen van projecten. Van kleine aannemers tot hele grote, met volgens de curator wel tien keer de omzet van Noordersluis. Een aantal bouwers heeft zelfs aangeboden te kijken of Noordersluis als geheel kan doorstarten. Maar dat is volgens de curator niet realistisch dus daar wordt niet naar gekeken.

Als vliegen op de stroop komen aannemers op projecten Noordersluis af

De Boef wil op korte termijn bouwprojecten aan afbouwverzekeraar Woningborg overdragen. Ook krijgt Woningborg het lijstje met 25 willige aannemers.

De Boef heeft goede hoop dat de kopers van de woningen behalve vertraging uiteindelijk geen schade zullen ondervinden. Dat 25 aannemers zich gemeld hebben, stemt hem hoopvol. “Dat zegt ook wat over de markt dat ze als vliegen op de stroop erop afkomen.” De Boef ziet om zich heen dat veel bouwprojecten momenteel naar achter worden geschoven. Hoe dat komt? Hij heeft geen idee. “Maar bouwers zitten daardoor verlegen om werk.”

Reageer op dit artikel