nieuws

Rob van Gijzel van het Betonhuis: ‘Waarom is er geen houtakkoord of staalakkoord? Wij moeten alles alleen doen’

bouwbreed 1479

Rob van Gijzel van het Betonhuis: ‘Waarom is er geen houtakkoord of staalakkoord? Wij moeten alles alleen doen’
rob van gijzel

Gisteren was het eerste seminar van het Betonhuis in Vianen. In een bloedhete zaal kwam de Nederlandse betonindustrie bijeen om te laten zien dat circulariteit op de agenda staat. En er werd flink afgegeven op de politiek, de houtindustrie en ‘de unfaire eisen’ die de industrie opgelegd krijgt. Voorzitter Rob van Gijzel liet geen kans onbenut om duidelijk te maken dat beton echt aan het veranderen is en de circulaire gedachte omarmt. “Maar dan willen we wel een Europees level playing field”. En meer steun én geld om te verduurzamen.

Het betonhuis bestaat anderhalf jaar en net iets korter is Rob van Gijzel de voorzitter van de betonbelangenorganisatie. Het eerste seminar vond op een stikwarm en verlaten industrieterrein in Vianen plaats. De zaal zat vol en Van Gijzel schmierde, smeekte en preekte.

Wat was zijn boodschap? “We staan voor een enorme opgave. Op het gebied van woningbouw, infrastructuur, de energietransitie, maar ook wat circulariteit betreft. Mijn achterban beseft dat ook heel goed. We moeten echt anders gaan produceren. Meer industrieel en demontabel, zodat onderdelen hergebruikt kunnen worden. De centrale vraag is of we nieuwe technieken kunnen vinden en inzetten om al die opgaves tot een goed einde te brengen. De bouw doet dat nu niet. Er is geen geld voor innovatie. De marges zijn te laag. De Rabobank voorspelde onlangs in een rapport dat de Nederlandse economie nog blijft groeien in de komende jaren. Maar er was een uitzondering: de bouw. Er is iets mis met ons. We doen het niet goed. We zullen zelf een oplossing moeten vinden”.

‘De centrale vraag is of we nieuwe technieken kunnen vinden en inzetten om al die opgaves tot een goed einde te brengen. De bouw doet dat nu niet’

Dat laatste besef is nog niet overal doorgedrongen, zegt Van Gijzel, “maar als we dat niet doen, dan komt er een disruptor die dat wel gaat doen en die vaagt partijen weg. Waar ik alleen heel veel moeite mee heb is dat we het SAMEN (hij schreeuwt het bijna uit, red.) moeten doen. En iedereen wijst nu naar het beton als enige partij die CO2 moet verminderen. Maar dat gebeurt met data die eenzijdig worden uitgelegd en niet reëel zijn. En wij hebben nog een Betonakkoord. Wij hebben onze verantwoordelijkheid genomen. Waar is het houtakkoord? Of het staalakkoord? We moeten alles alleen doen. Ik pleit voor gelijke monniken, gelijke kappen. ”

‘Waar is het houtakkoord? Of  het staalakkoord? We moeten alles alleen doen. Ik pleit voor gelijke monniken, gelijke kappen’

Hij vertelt hoe de houtindustrie nu goede sier maakt als een circulair product. Maar, zo zegt hij: “Hout neemt gedurende 30 tot 50 jaar CO2 op, maar daarna wordt het verlijmd toegepast en dat is een enorme aanslag qua CO2-productie. Daar is niets circulairs meer aan. En wat denk je van het lakken dat daarna om de zoveel jaren moet gebeuren? Wij leveren cijfers die kloppen, maar zij niet.”

Van Gijzel strooit voortdurend met cijfers: “In een huis van 180.000 tot 200.000 zit voor 1.400 euro beton. Dat is toch vrij weinig? Waarom moeten wij dan alle pijn dragen?”

‘De regering moet dus zorgen voor een Europese oplossing, maar dat gebeurt niet’

Eigenlijk wil hij maar een boodschap overbrengen: “Overheid help ons dan toch”. Beton neemt wereldwijd 9 procent van de CO2-uitstoot voor zijn rekening. In Nederland is dat minder dan 3 procent. En zo meteen zijn alle kolencentrales dicht en is er ook geen aanvoer meer van slakken en vliegas voor de productie van beton. Dan hebben we de CO2-uitstoot naar het buitenland verplaatst. Maar als we het hier weer gaan verwerken in beton en in projecten gaan toepassen moeten we het wel weer meetellen. Op die CO2-uitstoot hebben we dan geen enkele invloed meer, maar we worden er wel op afgerekend. We kunnen het ook niet meer verlagen, want het komt uit het buitenland. De regering moet dus zorgen voor een Europese oplossing, maar dat gebeurt niet. We moeten nu eens de juiste spijkers met koppen gaan slaan. Nederland loopt nu te ver voor de muziek uit. Er is terecht veel zorg over de toekomst, maar de maatschappelijke vragen kunnen wij niet alleen beantwoorden.”

Meer over het Klimaatakkoord:

Meer over het Klimaatakkoord:

‘Bij opdrachtgevers hoef je al helemaal niet aan te kloppen qua samenwerken op het gebied van circulariteit. Ze geven niet thuis.’

Er is kortom te weinig echte discussie, zegt Van Gijzel. “Bij opdrachtgevers hoef je al helemaal niet aan te kloppen qua samenwerken op het gebied van circulariteit. Ze geven niet thuis. De departementen helpen ook al niet. Binnenlandse zaken met Ollongren en EZ met Wiebes werken elkaar voortdurend tegen. Het is D66 tegen de VVD en de ambtenaren willen niets van elkaar aannemen. EZ neemt al helemaal nergens verantwoordelijkheid voor. Men laat ook veel te veel over aan adviseurs. Het kabinet is op dit vlak geen partner in de uitvoering. Het woord “samen” bestaat daar niet. Deze week werd aangekondigd dat er 1 miljard euro naar de landbouw gaat voor verduurzaming. Jacqueline Cramer heeft voor ons Betonakkoord om acht ton gevraagd en dat krijgen we niet eens! Het is meten met twee maten.”

 


Circulair bouwen

Als je wilt, weet je er alles over.

Kijk maar

 

Reageer op dit artikel