nieuws

‘Geluidsnorm doodsteek voor warmtepomp in woonwijk’

bouwbreed 20147

‘Geluidsnorm doodsteek voor warmtepomp in woonwijk’

De geluidsnorm voor warmtepompen is de doodsteek voor de populaire opvolger van de cv-ketel in woonwijken. Daarvoor waarschuwt bouw- en installatieadviseur Henk-Jan Visscher. “Bouwbedrijven doen er verstandig aan om geen luchtwarmtepompen meer in woonwijken op te hangen. Anders zijn zij straks de klos.”

Vanaf volgend jaar juli gelden er geluidseisen voor warmtepompen. Leveranciers klagen daarover en willen dat de minister de norm aanpast. Volgens adviseur Henk-Jan Visscher schiet dat niet op.

“De industrie moet erkennen dat luchtwarmtepompen in woonwijken niet de oplossing is. Ze maken te veel herrie. Bij utiliteitsgebouwen is er niets aan de hand, maar bij woningen gaat het gewoon niet, zo eerlijk moeten leveranciers zijn.”

Warmtepompen inpakken heeft volgens hem ook geen zin. “Dan stort het rendement in één keer in, dat is de realiteit. Het gevolg daarvan is weer dat je veel meer zonnepanelen op een dak moet leggen om toch aan de BENG-eisen te kunnen voldoen.”

Dat zie hij echter niet één, twee, drie gebeuren. Sterker nog. Hij verwacht dat bouwbedrijven straks de klos zijn, omdat ze rekenen met aannames en rendementen van warmtepompleveranciers die in de praktijk niet meer waargemaakt kunnen worden.

Bouwfout

“Als consumenten dan ineens massaal op de omgevingsvergunning gaan wobben en erachter komen dat ze veel meer energie verbruiken dan ze is beloofd, wordt dat uiteindelijk als bouwfout gezien en niet als overtreding van de leverancier.”

Grotere luchtwarmtepompen maken relatief minder geluid. Volgens Visscher is dat echter ook niet zaligmakend. “Waar ga je die zetten dan?”

De Tweede Kamer vergadert woensdag 3 juli over de nieuwe normen voor energiezuinig bouwen en de geluidsnormen voor warmtepompen.

Cobouw interviewde deze week een deskundige van Merford die omkastingen levert voor warmtepompen. Volgens de leverancier gaat die ingreep, van tussen de 1200 en 1800 euro per woning, niet ten koste van het rendement.

Reageer op dit artikel