nieuws

Huiseigenaren: ‘Asbestvrij dak in 2025 is een illusie’

bouwbreed 832

Huiseigenaren: ‘Asbestvrij dak in 2025 is een illusie’
Foto: Sjef Prins - APA Foto

Asbesthoudende daken zijn in 2025 verboden, maar volgens Contactgroep Eigenaren Asbestwoningen is dit niet haalbaar. Er zijn zo veel onduidelijkheden en tekorten dat eigenaren van huizen met asbestdaken niet weten waar ze aan toe zijn. Ze kijken het voorlopig dus maar aan.

De Kamer stemde een paar maanden geleden nog in met een jaar uitstel: niet op 1 januari 2024, maar vanaf 1 januari 2025 zijn asbestdaken verboden. Maar ook die datum is niet haalbaar, stelt de belangengroep.

Rapporten spreken elkaar tegen

Volgens de groep spreken onderzoeksrapporten van deskundige instanties elkaar tegen: de een noemt de gevaren van asbest beperkt, de ander bestrijdt dat. De overheid heeft verder beloofd een simpeler systeem van sanering te onderzoeken, maar de contactgroep heeft daar nog niets over gehoord.

Ook zou er een fonds komen om het verwijderen van asbest uit daken te financieren. Daarop is nog steeds het wachten, stelt de contactgroep. Bovendien is de landelijke inventarisatie van asbestdaken nog niet eens voor de helft af. Tenslotte is er ook nog een enorm tekort aan sanerings- en vooral dakdekkersbedrijven. “En zo wordt de beoogde einddatum (2025) helemaal een illusie”, concluderen de huiseigenaren.

VEH:’geen rekening met huiseigenaren’

Eerder al zei de Vereniging Eigen Huis dat het verbod wordt opgelegd zonder rekening te houden met huiseigenaren. Die krijgen volgens de VEH geen hulp, kunnen de sanering en vervanging van het dak niet betalen en worden aan hun lot overgelaten.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven gelooft wel dat de datum haalbaar is, schreef ze een jaar geleden aan de Kamer. Zij ziet mogelijkheden de al ingezette versnelling in 2017 is er 11 miljoen vierkante meter asbest gesaneerd, een stuk meer dan de jaren daarvoor), verder op te voeren.

Reageer op dit artikel