nieuws

Commissaris Groningen: ‘Laat aannemers zelf bepalen wat er aan versterking nodig is’

bouwbreed 696

Commissaris Groningen: ‘Laat aannemers zelf bepalen wat er aan versterking nodig is’

Laat aannemers zélf bepalen wat er nodig is in de versterkingsoperatie voor Groningen. Daarvoor pleitte René Paas, de Groningse commissaris van de Koning, vanmorgen op Radio 1, naar aanleiding van de nieuwe aardbeving. “Het is tijd voor onorthodoxe maatregelen.”

Volgens Paas laat de nieuwe beving met een kracht van 3,4 de noodzaak zien dat er de versterkingsoperatie écht sneller moet. “Er zit nog steeds onvoldoende vaart in. Maar de beoordeling van versterkingsoperaties gaat nog veel te langzaam. We hebben te maken met veel te lange aanbestedingsprocedures. Ik denk dat het echt tijd wordt voor onorthodoxe maatregelen”, zei hij tegen de radiozender.

‘Aannemers hebben er verstand van’

Als het aan de commissaris ligt zouden aannemers zelf– tot op zekere hoogte- moeten kunnen bepalen wat er nodig is. “Die hebben er ondertussen best wel verstand van gekregen.” Over twee weken is er een bestuurlijk overleg met ministers Wiebes en Ollongren, waarin dit soort concrete versnellingsmaatregelen worden besproken.

Paas wil namelijk dat er nog dit jaar feitelijk wordt versterkt. “De Groningers willen resultaten zien. Ze willen een gevoel van veiligheid.”

Het vlot trekken van de versterking is een belangrijk bespreekpunt tussen het Rijk en de lokale en regionale overheden in Groningen. “We zaten en zitten erbovenop”, zegt Paas. “We bereiken wel akkoorden, maar voor de mensen in het gebied is er nog weinig veranderd.”

Nieuwe beving gamechanger?

De commissaris weet niet of de nieuwe beving een ‘gamechanger’ zal zijn in de discussie rond de gaswinning en de versterking. “Na de zware beving van 3.4 in Zeerijp vorig jaar, zag je dat er ineens heel snel een schadeprotocol lag. Dat was juridisch proza.”

Groningers mogen er in ieder geval zeker van zijn dat er de komende dagen ‘intensief overleg’ wordt gevoerd over het vergroten van de capaciteit van de versterkingsopgave. “Ik ga vandaag ook zeker met meerdere ministers contact hebben over deze klap.”

Inspecties aan gemalen en sluizen

In de tussentijd voert het Waterschap Noorderzijlvest in Groningen voert inspecties uit aan kades en kustwerken, zoals gemalen en sluizen, in het gebied dat werd getroffen door een zware aardbeving. Het waterschap is alert op eventuele schade aan dijken en kades omdat deze “van belang zijn voor de veiligheid van onze inwoners”.

Bij een aardbeving met een kracht boven 3.0 wordt bij het waterschap de zogenoemde calamiteitenorganisatie opgestart. Een inspectieploeg is inmiddels al aan de slag gegaan in het beheersgebied, dat ligt in het noorden en westen van de provincie Groningen, in de kop van Drenthe en in het Friese deel van het Lauwersmeergebied.

Schademeldingen

Over het aantal nieuwe schademeldingen die al zijn binnegekomen, is nog niets bekend. De Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen (TCMG) heeft het woensdagmorgen wel erg druk met het opnemen van schademeldingen na de aardbeving bij Westerwijtwerd. “We merken dat we meer telefoon krijgen dan normaal en we hebben ook al opgeschaald”, zegt een woordvoerder van het schadeloket van de overheid.

Reageer op dit artikel