nieuws

Wiebes: Bouwagenda mislukt zonder innovatie en schaalsprong

bouwbreed 730

Wiebes: Bouwagenda mislukt zonder innovatie en schaalsprong

De Bouwagenda zal mislukken als innovatie en opschaling achterwege blijven. Die harde boodschap had minister Eric Wiebes tijdens het feestje van twee jaar Bouwagenda.

Het is opvallend dat Wiebes zich nog allesbehalve optimistisch toonde over de verduurzaming van de gebouwde omgeving, een van de speerpunten uit de Bouwagenda. “Het is een minder aangename waarheid”, hield hij zijn publiek van ruim 200 bouwexperts voor. Hij kreeg uit handen van Bernard Wientjes de rapportage van 2 jaar Bouwagenda ‘Van denken naar doen’ in het Zuiderstrandtheater in Scheveningen.

“Uitwerking nog een rommeltje”

De minister van Economische Zaken wond er geen doekjes om: “De klimaattafel voor de gebouwde omgeving heeft een akkoord opgeleverd, maar hakken over de sloot. Er ligt een plan, maar voor de concrete uitwerking is het nog een rommeltje.” Volgens de bewindsman ligt de sleutel voor draagkracht bij de particuliere woningeigenaren van bestaande huizen. “Als zij afhaken, mislukt de rest ook.”

Volgens Wiebes is het ook bittere noodzaak dat de kosten van het verduurzamen drastisch omlaag gaan. “De bouwopgave is enorm, de ‘businessopportunity’ is duidelijk, maar deze opgave gaat niet lukken zonder schaalvergroting en innovatie.” Het kabinet is van plan deze zomer met de uitwerking van het Klimaatakkoord te komen. De Bouwagenda rekent op de miljoenen die bij het akkoord horen om de gebouwde omgeving aan te pakken. De ambitie ligt niet lager dan 1000 woningen per dag te gaan verduurzamen.

Lees later vandaag het interview met Bernard Wientjes en Etty Schippers over twee jaar Bouwagenda met nog twee jaar te gaan: “Verlenging is geen optie”

Reageer op dit artikel