nieuws

Van statushouder tot BIM-engineer: ‘Ze zijn tot in de haarvaten gemotiveerd’

bouwbreed 1737

Van statushouder tot BIM-engineer: ‘Ze zijn tot in de haarvaten gemotiveerd’
Foto: ANP/ BART HOOGVELD

3500 statushouders aan een baan helpen. Dit willen vijftien grote Nederlandse bedrijven gaan doen. Voor Dura Vermeer, een van de initiatiefnemers, is het opleiden van asielmigranten dagelijkse praktijk. Al een jaar of vier zet het bedrijf zich hiervoor in. “En niet alleen wij, maar de hele bouwbranche.”

Het begon ooit met het een handjevol statushouders per jaar. Inmiddels worden er al 25 per jaar opgeleid. HR-directeur Alfred Boot is vanaf het begin bij het initiatief betrokken geweest en kan er van alles over vertellen. Maar hij wil dit niet alleen in naam van Dura Vermeer doen. “Dit is allang niet meer een project van alleen ons, we doen dit samen met veel partijen in de branche”, vertelt hij in een interview.

Maar het is een paar jaar geleden wel bij jullie begonnen.
“Klopt. Wij zijn zo’n vier jaar geleden vanuit het oogpunt van maatschappelijk verantwoord ondernemen een samenwerking aangegaan met UAF, een stichting die hoog opgeleide vluchtelingen begeleid in studie en werk. We besloten als een soort proef een paar werkervaringsplaatsen aan te bieden. Dat werd een enorm succes. De statushouders bleken ontzettend goede werknemers te zijn. We kwamen er achter dat het niet alleen een investering was die we hadden gedaan, maar dat het ons en de rest van de bouwwereld enorm veel kon opleveren.”

Dus sloten andere bouwers zich ook aan?
“Ja, zoals Heijmans en VolkerWessels. Zodat we meer statushouders konden gaan opleiden en aannemen, want wij kunnen dat niet alleen. We zijn ook een samenwerking aangegaan met de Hogeschool van Rotterdam, die leidt de statushouders op tot onder ander BIM-engineer.”

Maar er is toch een enorm tekort aan hoogopgeleide technici, zoals BIM-engineers. Kan Dura Vermeer deze 25 per jaar niet zelf kwijt?
“We hebben genoeg vacatures inderdaad, maar zo simpel werkt het niet. Deze mensen hebben ook veel begeleiding nodig. En wij hebben nu al niet genoeg mensen om ze te begeleiden. Het kost ons veel energie ze aan een baan te helpen, omdat ze een compleet andere manier van werken gewend zijn. Je maakt als het ware een complete ontdekkingsreis met ze. Daarom is de spreiding van deze mensen over meerdere bedrijven van zo’n groot belang.”

Alfred Boot
Voordat Alfred Boot als HR-directeur begon bij Dura Vermeer, is hij onder andere werkzaam geweest als projectleider, interim-manager en organisatieadviseur. Hij heeft verschillende functies bekleed bij bedrijven en instellingen als Restoplan en het Gemeenschappelijk administratiekantoor. Momenteel is hij verantwoordelijk voor het hele HR- en integratiebeleid van Dura Vermeer. Hij zorgde er onder andere voor dat het concern in 2015 startte met het initiatief om hoogopgeleide statushouders een werkplek te bieden.

Als het zoveel tijd en energie kost, waarom doen bouwbedrijven dit dan?
“Wij zijn dit in eerste instantie gaan doen uit een stukje maatschappelijk ondernemen. Omdat we deze mensen willen helpen met het opbouwen van hun leven hier in Nederland. Maar zoals ik al zei, bleek het ook goed te zijn voor onszelf. Deze statushouders zijn tot in de haarvaten gemotiveerd. Ze stoppen enorm veel energie in hun werk, dat is de drijver achter het succes. Ze hebben zolang in de molen gezeten van het aanvragen van een verblijfsvergunning, ze doen er alles aan hun eigenwaarde weer terug te vinden en niet meer afhankelijk te zijn van de Nederlandse staat.”

Gaat het ook wel eens fout?
“Ja, helaas gaat het niet in alle gevallen goed. Zo’n 70 à 80 procent van de mensen die we opleiden blijft bij ons werken, maar sommigen zoeken een andere weg. Soms omdat het fout gaat. Als dit gebeurt, ligt dat meestal aan de cultuurverschillen. In de Nederlandse werkcultuur moet je sterk in je schoenen staan. Je moet assertief zijn, goed uit je woorden komen. Dat wordt gewaardeerd. In bijvoorbeeld Syrië is dat anders, daar wordt bescheidenheid op prijs gesteld. Daarnaast hebben deze mensen veel meegemaakt. Sommigen hebben dat nog niet goed verwerkt. Ook daar kan het mis gaan.”

Kan het ook komen doordat Nederlandse werknemers niet blij zijn met Syrische collega’s?
“Nee, die ervaring hebben wij niet. Meestal staan die er juist erg positief tegenover. Maar het is wel zo dat werknemers weinig weten van hun Syrische collega’s. Laatst kwam FNV Magazine langs, en die heeft ook statushouders geïnterviewd. In het begin baalden we daar een beetje van, want er werden erg veel persoonlijke vragen gesteld. Maar die interviews hebben een erg positief effect op Nederlandse collega’s. Ze begrijpen nu beter wat deze mensen hebben meegemaakt.”

Gaat het om uitsluitend Syrische statushouders?
“Nee, het initiatief is breder gericht. Maar het is wel zo dat er voornamelijk Syrische statushouders instromen. Dit komt ook omdat Syriërs vaak goed opgeleid zijn en ze spreken goed Engels. Dat maakt het makkelijker ook het Nederlands sneller onder de knie te krijgen.”

Waarom richten jullie je alleen op hoger opgeleiden?
“Omdat drie kwart van ons personeel hoog opgeleid is. We kunnen hoger opgeleiden dus gewoonweg meer plek bieden. Daarnaast vinden hoog opgeleide statushouders moeilijker werk hier in Nederland, dan lager opgeleiden. Dat klinkt misschien gek, maar dat is echt zo. Dat komt je het werk waarvoor je niet zo’n hoog diploma voor nodig hebt, je sneller eigen maakt. Als bijvoorbeeld BIM-engineer heb je veel meer vaardigheden en kennis nodig.”

Brengen jullie ze ook de Nederlandse taal bij?
“Nee, dit hebben ze al in een voorafgaand schakeltraject geleerd, via het UAF. De statushouders die wij opleiden en aannemen zijn ook vaak al een tijd in Nederland, ze hebben al een verblijfsvergunning. In hun eigen land hebben ze al een bouwkundige opleiding gedaan. Hier komen ze in een speciale klas terecht, met alleen maar asielmigranten. Dan volgen ze gewoon dezelfde studie als Nederlanders doen, van twee jaar. Vaak zijn deze mensen al erg goed in wis- en natuurkunde, maar vaardigheden als samenwerken, daar zijn ze minder goed in. Dat brengt de hogeschool ze bij.”

Hoeveel investeert Dura Vermeer hier jaarlijks in?
“Dat weet ik niet, het is erg lastig te zeggen wat het budget precies is. De meeste kosten zitten in de begeleiding van deze werknemers. Of we deze investering er uiteindelijk uithalen, dat weet ik ook niet. Maar dat is ook niet nodig, want het is voor ons dus ook maatschappelijk ondernemen. Ik heb hiervan geen businesscase liggen.”

3500 statushouders willen Nederlandse bedrijven de komende twee jaar gaan opleiden. Hoeveel daarvan komt op jullie conto?
“Wij hebben gezamenlijk, maar samen met andere bouwbedrijven, de belofte afgegeven om 15 statushouders op te leiden en aan te nemen. Maar we leiden er al 25 op per jaar. Dus we komen daar al overheen.”

Reageer op dit artikel