nieuws

Omzet burgerlijke en utiliteitsbouwers groeit 36 procent in drie jaar tijd

bouwbreed Premium 290

Omzet burgerlijke en utiliteitsbouwers groeit 36 procent in drie jaar tijd
Foto: Ton Borsboom

De omzetten van burgerlijke en utiliteitsbouwers zijn sinds de crisis fors gestegen. Infrabouwers kruipen daarentegen moeizaam uit het dal.

Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Sinds 2015 is de omzet in de bouw gemiddeld met 24 procent gestegen. B&U-bouwers groeien met 36 procent het snelst. Infrabedrijven zagen op het eind van 2018 hun opbrengsten 6 procent hoger liggen dan drie jaar ervoor. Onderaannemers zijn 23 procent hoger uitgekomen in 2018.

Voor projectontwikkelaars was het dal het grootst. Hun omzet lag in 2009 43 procent boven het niveau van 2015. Inmiddels zijn de omzetten weer 22 procent hoger dan dat jaar.

Omzetten hoger: stijgende bouwkosten een van de oorzaken

De omzetten in de bouw liggen boven het niveau van voor de crisis. Dat komt mede omdat stijgende bouwkosten ook in de omzetten zijn verwerkt. Als alleen naar de bouwproductie (toegevoegde waarde) gekeken wordt, dan heeft de bouw nog net niet het niveau gehaald van voor de crisis. In 2018 lag de bouwproductie 22,9 procent boven het niveau van 2015. Het jaar 2008 lag qua bouwproductie 23 procent hoger dan 2015.

De verwachting is dat dit jaar de bouwproductie hoger komt te liggen dan voor de crisis.

Reageer op dit artikel