nieuws

Lighthouse nomineert duurzame innovaties

bouwbreed Premium 725

Lighthouse nomineert duurzame innovaties

Een vergaderpaviljoen van aan elkaar gegroeide schimmeldraden, een brug van biocomposiet en een enorme generator die golfenergie oogst. Drie duurzame vondsten zijn genomineerd voor de Lighthouse Award 2019.

De vijfkoppige jury keek namens de vereniging van leidinggevenden in de bouw, Lighthouse, naar maatschappelijke relevantie, marktpotentie, duurzaamheid, creativiteit en voorbeeldwerking.  De winnaar wordt op 5 april bekendgemaakt.

De eerste genomineerde, Sky garden is het gekweekte vergaderpaviljoen op het dak van het ministerie van Economische Zaken en Landbouw. De wanden bestaan uit hout en tuinbouwresten die aan elkaar gegroeid met mycelium-schimmeldraden. Dit restproduct van de oesterzwamteelt heeft goede akoestische en brandwerende eigenschappen. Sky Garden bestaat verder uit gekweekte akoestische panelen en lampen, circulair vilt en verf van grafeen en kalk. Samen maken deze experimentele materialen het paviljoen tot een showcase voor circulair bouwen. Volgens de jury schuilt de innovatiekracht vooral in het totale ontwerp: “Verschillende, ook al bestaande, biobased elementen zijn samengebracht tot een vitale werkplek met een gezond en fijn binnenklimaat.”

De tweede genomineerde is de nieuwe fietsbrug over het Van Harinxmakanaal in Friesland. Het brugdek, met een totale lengte van 66 meter is gemaakt van biocomposiet op basis van vlas en hars. Dit materiaal is nog nooit op deze schaal toegepast. De jury van de Lighthouse Award prijst het lef van de provincie Friesland om op deze schaal met een nieuw materiaal aan de slag te gaan. “Er liggen veel experimentele ontwerpen en materialen op de tekentafel, maar hier wordt het ook echt toegepast in een groot project. Dat kan alleen met een integraal projectteam en door goede samenwerking tussen overheid, onderwijs en ondernemers.”

Het Ocean Wave Power Station Station (OWPS) is de derde genomineerde voor de Lighthouse Award 2019. Een groep visionaire maritiem ingenieurs zoekt een grootschalige oplossing om golfenergie te oogsten, in de overtuiging dat de lange coninue golfbewegingen op de oceaan een constantere energiebron zijn dan wind of zon.  Bovendien is de energiedichtheid een stuk hoger. De jury roemt vooral het feit dat OWPS bestaande middelen gebruikt, koppelt en verbetert. “Oude materialen, zoals boorplatforms of tankers krijgen een nieuwe duurzame bestemming. Dat is wereldwijd interessant en kan worden uitgebouwd tot complete steden op het water.”

Reageer op dit artikel