nieuws

BAM was al bezig met restauratie ingestorte stadsmuur Maastricht

bouwbreed Premium 1843

BAM was al bezig met restauratie ingestorte stadsmuur Maastricht
Toen de muur nog in de steigers stond.

Aan de eeuwenoude stadsmuur in Maastricht, die zaterdagavond met veel kabaal instortte, werd vorig jaar nog gewerkt. Het restauratiebedrijf van BAM, Schakel en Schrale, was erbij betrokken, bevestigt een woordvoerder van de gemeente aan Cobouw.

Een jaar geleden zag de toekomst van de stadsmuur in Maastricht er nog rooskleurig uit. De muur was dan wel oud (vijf eeuwen) en vervallen, maar hij zou een mooi, nieuw jasje krijgen. Hij stond vorig jaar zomer zelfs al in de steigers. Alles zou goed komen voor de historische plek.

Alleen nog een gapend gat

Maar van dat alles is inmiddels niets meer over. Sinds zaterdagavond, toen zes meter muur plotseling instortte, rest alleen nog maar een gapend gat midden in de muur.

Hoe kon dat opeens gebeuren? De gemeente Maastricht heeft nog geen idee. Wat in ieder geval wel bekend is, is dat de restauratie vorig jaar werd uitgesteld, toen de muur al in de steigers stond.

Tijdens de opbouw van die steigers werd namelijk een bolling in de muur geconstateerd, verklaart wethouder Gert-Jan Krabbendam maandagmiddag in een brief aan de gemeenteraad. Er was geen sprake van een onveilige situatie, concludeerden de betrokken partijen, maar voordat de restauratie kon beginnen, moest er eerst onderzoek worden gedaan.

BAM bevestigt dit. “Tijdens de werkzaamheden constateerden we de ‘uitbuiking’. We  hebben dit toen gemeld aan de gemeente”, zegt een woordvoerder.

Bolling door verkeerde afwatering

Uit de resultaten bleek al snel dat de bolling was ontstaan door een verkeerde afwatering. Dat werd direct hersteld en voor de zekerheid werden er meetpunten aangebracht om te checken of alles nu wel goed was.

Toen de muur afgelopen zaterdag bezweek, was de gemeente nog volop bezig met de monitoring. Die zou, laat een woordvoerder weten, nog tot einde dit jaar duren. Dit najaar zou de stadswal alsnog gerenoveerd worden. “Helaas heeft de muur ons ingehaald”, zei Krabbendam, zondagmiddag.

Opbouw zo snel mogelijk

Het is nu de bedoeling dat de muur weer zo snel mogelijk wordt opgebouwd. Deze week wordt er nog een ‘plan de campagne’ opgesteld. Ook wil de burgemeester van Maastricht de rest van de stadsmuren onderzoeken, zei ze eerder vandaag tegen Limburg1. “Als zoiets gebeurt, moet je zeker weten dat je verdere risico’s tegengaat.”

Hoeveel schade de gemeente oploopt door de instorting, is nog niet bekend, laat een woordvoerder weten.

Hoe dan ook is de populariteit van de muur niet gedaald. De muur werd zondag- ondanks afzetlinten- druk bezocht. “Het is inmiddels een Instagram-plekje geworden”, aldus Krabbendam.

Reageer op dit artikel