nieuws

Fors meer bouwconflicten belanden bij Raad van Arbitrage

bouwbreed 1010

Fors meer bouwconflicten belanden bij Raad van Arbitrage

Steeds meer bouwgeschillen belanden bij de Raad van Arbitrage. Vorig jaar steeg het aantal zaken met 10 procent tot 550 lopende bouwconflicten. Vooral de aantrekkende woningmarkt zorgt voor meer nieuwe geschillen.

Dat bevestigt arbiter Klaas Mollema, voorzitter van de Raad van Arbitrage tegenover Cobouw. Na een jarenlange daling zit het aantal bouwgeschillen in de lift. Deze stijging wijt de raad vooral aan een naijleffect van de bouwcrisis: “Na een jarenlange daling van het aantal aangebrachte zaken, zaten we in 2017 licht in de plus en over heel 2018 zijn 10 procent meer nieuwe zaken ingeschreven.”

Naijleffect van crisis

Volgens Mollema is dat geheel volgens de verwachtingen die waren gebaseerd op de ervaringen uit het verleden: “Het aantal bij de Raad aangebrachte geschillen volgt de trends in de bouw met een vertraging van ongeveer twee jaar. Pas in 2011 deed zich bij ons een daling voor van het aantal ingekomen zaken en de opleving in de bouw in 2015/2016 is sinds medio 2017 terug te zien in onze cijfers”, licht de jurist de cijfers toe.

De uitspraken van de arbiters zijn openbaar, maar wel altijd anoniem gemaakt. De Raad van Arbitrage behandelt vooral conflicten omtrent de garantieregeling woningbouw. Bij bijna twee derde van de zaken gaat om geschillen rond de oplevering van nieuwe woningen.

Bij oplevering

Geschillen Raad van Arbitrage

  • Woningbouw: 68%
  • U-bouw: 24%
  • Infra: 5%
  • Waterbouw 2%

De garantieregeling die bijna voor alle nieuwbouw geldt, pakt relatief gunstig uit voor de consument. In 70 procent van de gevallen krijgt de huizenkoper gelijk. Bovendien kost een zaak het vaste bedrag van 365 euro, zodat het snel loont om naar de Raad te stappen bij een conflict. In de praktijk stapt overigens meestal de aannemer naar de Raad.

De Raad bemoeit zich niet meer met geschillen rond de aanbesteding of gunning. Die zaken gaan sinds de bouwfraude naar de ‘gewone’ rechter, een praktijk waar Mollema het helemaal niet mee eens is. Bij driekwart van de tendergeschillen wint de opdrachtgever. “Zo scheef is het nergens in de rechtspraak. Bouwers zouden daartegen in opstand moeten komen”, zei hij eerder in Cobouw.

Conflicten steeds groter

Overigens is het aantal ‘gewone’ geschillen vorig jaar ongeveer gelijk gebleven. Wel valt het Raad op dat de conflicten steeds groter worden als het gaat om het belang en de omvang. Daarbij slepen bijna 40 zaken in de gww. De Raad hecht aan zorgvuldig werken en neemt meestal behoorlijk lange tijd voor een uitspraak. Een behandeling van langer dan een jaar is eerder de regel dan de uitzondering bij de ingewikkelde kwesties, omdat dan vaak nader onderzoek wordt gedaan.

Wanprestatie

Een opmerkelijke uitspraak van afgelopen jaar was de zaak tegen een waterbouwer. Het dreigen om een werk te stoppen is al een wanprestatie, oordeelde de arbiter eind vorig jaar in een meerwerkgeschil tussen de waterbouwer en een waterschap.

De inzet van het geschil waren de kosten van kleinere  beunbakken die nodig waren. De waterbouwer dreigde het hele werk te stoppen als de opdrachtgever de rekening van 2,5 miljoen niet zou betalen. Het waterschap stapte naar de Raad van Arbitrage en kreeg gelijk in de beslissing om de waterbouwer van het werk te gooien wegens wanprestaties. Een opmerkelijke uitspraak die binnen de waterwereld met argusogen is gevolgd.

Reageer op dit artikel