nieuws

BAM grijpt in in topstructuur onderneming; winst moet omhoog

bouwbreed Premium 9042

BAM grijpt in in topstructuur onderneming; winst moet omhoog

BAM past zijn topstructuur aan, met als doel de winstgevendheid op te krikken. Dat heeft het bouwconcern donderdagochtend bekendgemaakt.

De onderneming zal in het eerste kwartaal van volgend jaar naast een tweehoofdige raad van bestuur een zogenoemde executive committee instellen. Daarin zullen voortaan alle belangrijke besluiten over strategische kwesties worden genomen en zal het beleid voor het bedrijf worden vastgesteld.

De executive commitee zal bestaan uit topman Rob van Wingerden en cfo Frans den Houter, twee nieuw te benoemen chief operating officers (coo), een nieuw te benoemen chief business excellence officer, alsmede de chief HR officer, Sven Van de Wynkele.

“Door het samenbrengen van executives met ieder een duidelijke verantwoordelijkheid in een executive committee zijn we beter in staat om in lijn met onze ‘one BAM-filosofie’ onze schaalvoordelen te benutten”, laat Van Wingerden in een toelichting weten. “Dat leidt tot meer synergie, efficiënter werken, snellere innovaties en betere projectbeheersing met als doel voorspelbare resultaten in lijn met onze financiële targets.”

Meer focus op strategische en operationele prioriteiten

Volgens de topman is de strategie van BAM helder, maar vereist de uitvoering versterking. “Met de benoeming van een coo voor elk van onze twee business lines creëren wij meer focus op onze strategische en operationele prioriteiten. De nieuw te benoemen Chief Business Excellence Officer wordt verantwoordelijk voor verdere verbetering van de tenderprocedures, het realiseren van inkoopsynergie, versnelling van digital construction en verbetering van de aanpak van vooral grotere projecten.”

De wijzigingen zijn voor Erik Bax aanleiding om terug te treden als coo. Hij had al eerder aangegeven zich op andere activiteiten te willen richten.

BAM behaalde over het afgelopen jaar een nettowinst van 12,5 miljoen op een omzet van 6,6 miljard. De nettomarge kwam daarmee uit op 0,2 procent. Vooral de problemen bij het project zeesluis IJmuiden drukten de winst van het Bunnikse aannemingsconcern.

Reageer op dit artikel