nieuws

Sloper is langdurig zieken zat en onderweg naar Tweede Kamer: “Nee, niet met een sloopkogel”

bouwbreed Premium 1888

Sloper is langdurig zieken zat en onderweg naar Tweede Kamer: “Nee, niet met een sloopkogel”
edf

Met de sloopkogel naar het Binnenhof? Nou nee, dat is sloper Arno Snellen vandaag niet van plan. Maar namens duizenden mkb’ers in de bouw gaat hij wel aandacht vragen voor de ‘gigantische’ kosten die hij maakt voor langdurig zieken. “In korte tijd had ik er zes. En ik kon er niets aan doen.”

Niet dat hij een hekel heeft aan personeel. Of dat hij niets voor zieke werknemers wil doen. Net zoals Dick Singerling wil Sloper Arno Snellen wil vooral kwijt dat de kosten van iemand die tijdelijk arbeidsongeschikt raakt, niet misselijk zijn. En dat het misschien niet eerlijk is dat werkgevers vooral voor die kosten opdraaien.

‘Voorzichtiger met personeel’

Sloper Arno Snellen is 53 jaar. Al zeker 33 jaar geeft hij leiding aan het familiebedrijf uit Rijsbergen. Momenteel heeft hij veertien werknemers in dienst, vroeger waren dat er nog een stuk of dertig.

“Maar dat heeft niet te maken met de hoge verzuimkosten”, haast Snellen zich te zeggen. “Maar ik ben wel voorzichtiger geworden met vaste contracten en het in dienst nemen van personeel.”

Arno Snellen

“Het gaat niet alleen over twee jaar lang loon doorbetalen, het gaat ook over re-integratiekosten. En ik moet een langdurig zieke ook vervangen.”

Al zes keer was hij de ‘klos’. “Eentje had  reuma, er was er een met een darmaandoening, weer een ander had de ziekte van Lyme, een ander raakte overspannen… De laatste anderhalf jaar heb ik er overigens niet meer mee te maken gehad. Puur geluk hoor, want je staat er bij en je kijkt ernaar.”

Investeer in personeel

Kan hij als sloper het werk niet een stuk lichter maken? Investeert hij wel genoeg in zijn werknemers?

Snellen hoort wel vaker van dat soort ‘onzin’. “Vaak hoor je dat bouwers meer moeten doen. Maar ik kan je één ding zeggen; al die langdurig zieken van mij, kon ik niet voorkomen.”

Het maakt hem boos. Vooral omdat hij het gevoel heeft dat het een taboe is.

“Als werkgever kan ik nauwelijks voor mezelf opkomen. Voor je het weet wordt het allemaal verkeerd uitgelegd.”

‘Zeg maar niet dat je ziek bent’

De privacywetgeving helpt in de discussie ook niet mee, stelt Snellen.

“Je bent als werkgever voor van alles verantwoordelijk, maar aan de andere kant hoeft iemand die ziek is niets te zeggen. Ga maar eens met zo iemand het traject in, dat is bijna niet te doen. En bij sollicitaties wordt sollicitanten geadviseerd om eventuele ziekte niet te vermelden. Leuk hoor om daar als werkgever naderhand mee geconfronteerd te worden.”

Met duizenden mkb’ers voelt Snellen zich slachtoffer van een systeem dat zich laat kenmerken door hoge risico’s voor werkgevers en bureaucratie.

“Het niet alleen een financieel probleem. Als werkgever moet je namelijk ook allemaal trajecten opstellen om zieken weer aan het werk te krijgen. Op zich is dat best begrijpelijk, maar het systeem is wel doorgeschoten. Het zijn ellenlange trajecten met veel invuloefeningen en afvinklijstjes. Als je ziet dat iemand nooit meer in staat is om zijn functie weer uit te oefenen, moet je daar niet twee jaar mee  aanmodderen.”

Zoals vroeger

Het is relatief rustig nu. Maar als er een of twee werknemers langdurig ziek zijn, heeft hij er zijn handen vol aan.

“Ons bedrijf is te klein om hier iemand voor vrij te maken, maar het kost je wel veel tijd. En dan heb ik het niet over planningen die wijzigen, het vervangen van iemand die ziek is en de ziekteverzuimverzekering die omhoog gaat.”

Straks gaat hij naar Den Haag (zie kader). Om met de AFNL en de NOA, namens duizenden mkb’ers in de bouw te zeggen dat ze het niet langer pikken dat de rekening van zieken vooral bij werkgevers ligt. Ook omdat er volgens hem vaker misbruik van wordt gemaakt.

“Ik ben overspannen, zeggen ze dan. Om na twee jaar ‘beuren’ voor zichzelf  te beginnen. En als je er dan wat over zegt bij de Arbodienst, krijg je te horen dat je er geen verstand van hebt.”

‘Den Haag, doe iets’

Politiek Den Haag hoopt dat werkgevers zelf een oplossing vinden voor de twee jaar loondoorbetaling bij ziekte. Gedacht wordt onder meer aan een overkoepelende verzekering. Sloper Snellen gelooft daar niet in. “Wat schiet ik daarmee op? Dan blijf ik verantwoordelijk en houd ik torenhoge premies.”

Den Haag moet ingrijpen, vindt Snellen. Met de Aannemersfederatie en de NOA biedt hij vandaag een petitie aan aan de Tweede Kamer.

“Ze moeten ook eens ophouden met te zeggen dat wij dit in het verleden zelf hebben gewild. Het mkb heeft hier namelijk nooit voor getekend, de grote werkgevers misschien. Als je duizend mensen in dienst hebt, kun je wel wat schuiven als er iemand ziek is, voor bedrijven zoals ons is dat niet te doen.”

Loon doorbetalen bij ziekte zou hooguit een jaar moeten zijn, vindt Snellen. En procedures soepeler. “Iedere mkb-’er wil eigen mensen hebben, maar de marges zijn nog altijd niet hoog. En met dit soort kosten, denk je wel twee keer na voor je mensen aanneemt. Dit zou niet het probleem van de werkgever moeten zijn.”

Was het maar zoals vroeger, denkt Snellen. “Was je toen ziek dan ging je naar de voorganger van het UWV en kreeg je een uitkering van de overheid. Een onbetaalbaar systeem? Als de overheid het al niet kan betalen, hoe kan de werkgever dat dan wel doen. Dan komt het wel op een heel klein bordje terecht.”

Sloopkogel

Al jaren roepen de AFNL en de NOA dat het tijd is voor actie. Het blijft desondanks akelig stil. Snellen weet ook niet hoe dat komt. Herrie maken met een of andere sloopkogel in Den Haag schiet volgens hem niet op.

“Met een sloopkogel gaan we het zeker niet mee redden. Aannemers zijn ook niet zo van het actievoeren. Zijn geen boeren die de barricades opgaan en met een kar vol stront naar Brussel rijden. En in je eentje daar gaan staan, heeft ook weinig zin. Dan ben je al gauw een roepende in de woestijn. Ik hoop van harte dat er nu wel iets gaat veranderen. Meer dan 3500 ondernemers ondertekenden de petitie. Dat lijkt me toch een redelijk aantal.”

 

Reageer op dit artikel