nieuws

Bouwvrouw El Markhous uitgeroepen tot Etnische Zakenvrouw van het Jaar

bouwbreed Premium 1681

Bouwvrouw El Markhous uitgeroepen tot Etnische Zakenvrouw van het Jaar

Soaud El Markhous, de vrouw die bouwbedrijf De Combi van de afgrond redde, heeft de titel Etnische Zakenvrouw van het Jaar in de wacht gesleept. Gisteren kreeg ze de award uitgereikt tijdens de vijftiende verkiezingsgala van de Etnische Zakenvrouw Awards.

El Markhous begon op haar 19de als schoonmaakster bij De Combi uit Amsterdam. Nu, 27 jaar later is ze niet alleen directeur en mede-eigenaar, maar kan ze het ook nog op haar conto schrijven dat ze het bedrijf, dat in 2014 failliet ging door de crisis, gered heeft. Dit was voor de jury reden om haar uit te roepen tot Etnische Zakenvrouw van het Jaar.

‘Een waar succesverhaal’

Maritza Russel, bestuursvoorzitter en oprichter van EZVN verwoordt het zo: “De loopbaan van Souad is een waar succesverhaal. En dat geeft anderen een enorme boost aan motivatie. Vooral haar doorzettingsvermogen is bewonderenswaardig. Souad is een echt rolmodel en dat wordt door haar overwinning extra versterkt.”

Van schoonmaakster tot directeur

De weg die de bouwvrouw aflegde was namelijk geen gemakkelijke. Het begon al toen El Markhous op jonge leeftijd- tegen de wil van haar vader in- besloot te vertrekken naar Nederland. Die stap verliep echter anders dan verwacht: haar familie in Nederland verbood haar iedere vorm van onderwijs. Als schoonmaker werken mocht ze wel en daardoor kwam ze terecht bij bouwbedrijf De Combi.

De directeur van het bouwbedrijf zag El Markhous’ verborgen capaciteiten echter wel. Hij besloot haar te helpen met onderwijs. Hij stuurde haar naar taalles en liet haar 1 dag per week als telefoniste meedraaien. Twee jaar, en een paar cursussen verder, promoveerde El Marhous tot administratief medewerkster. Dit deed zij 15 jaar waarna zij hoofdboekhoudster werd.

Het bedrijf is weer succesvol

In de crisis in 2014 ging het bouwbedrijf De Combi failliet, maar El Markhous besloot het onmogelijke mogelijk te maken. Met bloed, zweet, tranen en een flinke lening lukte het haar met een zakenpartner het bedrijf over te nemen en door te starten. Anno 2018 draait het bedrijf een volgens de jury ‘een fantastische winstgevende omzet’ en staat er een ruim eigen vermogen op de balans.

Over de awards

De Etnische Zakenvrouwen Awards worden elk jaar uitgereikt aan topondernemers en -managers die met hun indrukwekkende loopbaan een rolmodel en inspiratiebron zijn voor vele opkomende talenten. Naast Etnische Zakenvrouw van het Jaar zijn ook Manager van het Jaar en de Ondernemersprijs uitgereikt.

Cobouw maakte vorig jaar een lijst met topvrouwen in de bouw. Nieuwsgierig? Klik hier. 

Reageer op dit artikel