nieuws

Bouwtalent Hazen: ‘Een goed salaris is aantrekkelijk, maar ontwikkelkansen zijn veel belangrijker’

bouwbreed 918

Nog maar vijf jaar werkt Rafke Hazen (30) bij Strukton en nu heeft het jonge bouwtalent zich al volledig verankerd in de organisatie. Naast het feit dat ze een ontwerpteam aanstuurt en het aanspreekpunt is voor de klant, is ze ook nog eens actief in het bestuur van het jongerennetwerk Scope.

Bouwtalent Hazen: ‘Een goed salaris is aantrekkelijk, maar ontwikkelkansen zijn veel belangrijker’

Eigenlijk wilde ze ooit architect worden, maar Hazen’s loopbaan liep compleet anders. Tijdens haar opleiding kwam ze erachter dat dat vak haar toch niet helemaal op het lijf geschreven was. Maar wat wilde ze dan worden? Tijdens haar traineeship bij Strukton ontdekte het bouwtalent dat de functie design- en buildmanager wel perfect bij haar past. Voorlopig is ze dan ook niet van plan weg te gaan.

 Je werkt nu een aantal jaar in de bouw. Waarom heb jij voor deze sector gekozen?
“Omdat het een prachtige sector is! Er worden mooie dingen ontwikkeld, maar de bouw vervult ook een maatschappelijke rol waarin we samen werken aan de gebouwde omgeving. Daar wil ik graag aan bijdragen.”

Maar jongeren willen toch allemaal bij Google werken?
“Ja, er zijn jongeren die een technische opleiding volgen en waarvoor zo’n groot bedrijf als Google een enorme aantrekkingskracht heeft. Maar niet iedereen past bij zo’n soort bedrijf. Het klinkt misschien aantrekkelijker om aan de slag te gaan bij Google of ASML dan werken dan bij een kleiner bedrijf, maar dat hoeft niet te betekenen dat dat beter bij je past.”

En voor jou? Heb jij wel eens aan zo’n groot techbedrijf gedacht?
“Nee, ik heb altijd al in de bouw willen werken. Een andere sector is niet eens bij mij opgekomen. Overigens wilde ik vroeger altijd architect worden, maar ik kwam er tijdens mijn opleiding achter dat dat niet helemaal bij mij past.”

CVNaam: Rafke Hazen
Leeftijd: 30
Functie: Design & Build manager
Organisatie: Strukton Worksphere
Opleiding: Bouwkunde TU/e, Master Construction Technology (uitvoeringstechniek)
In dienst sinds: mei 2013
Missie: Als kartrekker van een integraal team het naar tevredenheid van de opdrachtgever oplossen van complexe huisvestingsvraagstukken.

Waarom werd het uiteindelijk design- en buildmanager?
“Daar ben ik ingerold, van te voren had ik nooit gedacht dat ik deze functie zou bekleden. Bij Strukton kreeg ik de kans om via een traineeship meerdere kanten van de bouw te ontdekken. Uiteindelijk bleek dat deze functie mij op het lijf is geschreven; de veelzijdigheid, diversiteit en verantwoordelijkheid maken iedere dag anders. Ik ben als design- en buildmanager het aanspreekpunt van de klant.”

Je vindt de bouw ‘een prachtige sector’. Zijn er ook zaken die volgens jou anders kunnen?
“Zeker, er zijn nog flink wat uitdagingen waar de sector voor staat. Daarmee doel ik bijvoorbeeld op digitalisatie. Bij het realiseren en onderhouden van gebouwen staat digitalisatie in de kinderschoenen, dat kan nog veel verder ontwikkeld worden.”

Heeft de bouw ook meer jong talent nodig?
“Jazeker. Daarom vind ik het ook zo goed dat Cobouw hier aandacht aan besteedt. Niet alleen in het werk dat ik doe zijn jongeren hard nodig, maar ook in de uitvoerende bouw. Jonge timmermannen, metselaars, monteurs: ze zijn hard nodig. Het is jammer dat er zo weinig jong talent instroomt.”

En het hogere segment bouwtalent?
“Ja, daar ook. Misschien doordat ik jonger ben dan de gemiddelde leeftijd bij Strukton valt het me op dat vernieuwing niet altijd even snel van de grond komt. Bij mijn meest recente project Hogeschool Utrecht hadden we een relatief jong projectteam. Dan merk je dat het gebruik maken van vernieuwende methoden en technieken meer vanzelfsprekender is. De wat oudere teamleden zijn daarin misschien wat afwachtender, maar staan er wel voor open en haken er graag bij aan.”

Wat zou een bedrijf moeten doen om jongeren aan te trekken?
Ontwikkelkansen bieden, dat is erg belangrijk. Dat is het voor mij in ieder geval. Daarnaast is het enorm van belang dat je een stukje waardering krijgt voor wat je doet. Dat je wordt beloond en dan gaat het niet alleen om salaris (al is dat natuurlijk ook belangrijk). Daarnaast willen jongeren vrijheid in hun werk. Vertrouwen geven en krijgen is daarbij essentieel. Dat heb ik in mijn huidige functie ook. Natuurlijk is het goed om te horen hoe het anders en beter kan, maar een manier van werken voorschrijven vind ik zelf minder fijn.”

Wat als jij toch ergens een topsalaris aangeboden krijgt? Wat doe je dan?
“Natuurlijk is dat wel verleidelijk. Ik zie ook dat de salarissen in de bouw omhoog schieten, dat mensen met dezelfde opleiding als ik meer kunnen verdienen. Maar dit is voor mij niet het enige wat van belang is.”

Moeten bedrijven meer moeite doen tegenwoordig om goede jonge medewerkers aan te trekken?
“Jazeker, dat denk ik wel. Ik ben begonnen in de crisis en in die tijd ben je blij dat je een baan hebt, ook al past die niet helemaal bij hetgeen wat je in je hoofd hebt. Nu kun je veel meer zoeken naar iets dat echt bij je past en waar je gelukkig van wordt.”

 

 

Reageer op dit artikel