nieuws

Nog even de troep opruimen, dan kan gebouw X weer open

bouwbreed 2381

Nog even de troep opruimen, dan kan gebouw X weer open

Bijna 8000 ankers plaatste Kreeft Betonrenovatie in de vloeren van gebouw X in Zwolle, het pand dat het zwaarst is getroffen door de bollenplaatkwestie. Daarvoor werden de bollen met mortel gevuld. Over een paar weken kunnen de studenten er weer in.

Het pand van hogeschool Windesheim is dan ruim een jaar dicht geweest vanwege problemen met de bollenvloeren. Vorig jaar vlak voor de herfstvakantie werd het in allerijl gesloten , waarna onderzoek uitwees dat ingrijpende versterkingsmaatregelen noodzakelijk waren. Die waren op dat moment eigenlijk niet voorhanden, zodat een intensieve zoektocht volgde.

Ankers dwars door de vloer heen waren vanaf het begin eigenlijk geen optie. Dan zouden de dure gietvloeren ook compleet opnieuw moeten worden gemaakt. Daarom zette constructeur ABT en aannemers Hegeman en Trebbe aanvankelijk in op stalen strips, zoals die ook zijn toegepast in het Polakgebouw in Rotterdam. Na verlijming werden de strips daar met twee stalen ankers vastgezet, omdat de lijm in geval van brand zou kunnen smelten. Dan zouden de strips alsnog niks doen.

Heel veel wapeningsstaven tussen de bollen

“Maar bij ons lagen er zoveel wapeningsstaven tussen de bollen,” meldt Anton de Ruiter van Hogeschool Windesheim, “dat bij het boren  voortdurend de wapeningsstaven werden beschadigd.  Het middel dreigde erger te worden dan de kwaal. De vloeren werden eerder verzwakt dan versterkt.”

In april moesten de  constructeurs van ABT dus op zoek naar een andere methode. Zo kwamen ze uit op bollenankers. Die oplossing had de goedkeuring van bureau Hageman dat een second opinion uitvoerde.  Daarbij worden de bollen aan weerszijden van de zwakke voegen stuk voor stuk aangeboord; 7800 stuks in totaal. Door het boorgat (rond 10 cm) werd een draadeind gestoken met een kopplaat die meteen een injectie- en een ontluchtingsslang naar binnen bracht. Medewerkers van Kreeft Betonrenovatie vulden vervolgens de bollen met krimparme mortel. Een paar dagen later, als mortel voldoende was uitgehard, werd het anker met een momentsleutel op spanning gebracht. Zo werd zo de onderschil van de bollenvloer tegen het stortbeton aangetrokken. Daarmee is het euvel verholpen dat door TNO en bureau Hageman was geïdentificeerd als oorzaak van de instorting in Eindhoven.

Vooral het vullen van de bollen veroorzaakte veel troep

Voor het anker was geen kant- en klaar product voorhanden. Kreeft heeft de bijna 8000 ankers in nauw overleg met ABT zelf gefabriceerd. Het boren ging volgens De Ruiter betrekkelijk soepel. Ondanks de forse diameter van 10 centimeter van de boorgaten leverde het ook geen oncontroleerbare hoeveelheden stof en troep op. Dat lag anders bij het injecteren van de bollen. Want de mortel werd buiten gemengd en vervolgens met slangen onder druk naar de injectielocatie verpompt. Er droop wel eens wat mortel uit een boorgat en er schoot ook wel eens een slang van een koppelstuk, waardoor ruimtes ondergespetterd werden met de dunne mortel. “Gelukkig was van tevoren alles goed afgedekt met underlaymentplaten en folie, maar het spul komt natuurlijk toch altijd waar je het niet verwacht. De stofproductie was enorm. De aannemers zijn inmiddels een paar weken bezig om alle troep te verwijderen. “

De vraag wie de rekening gaat betalen zal binnenkort meer dan ooit op tafel komen, weet De Ruiter. Om te voorkomen dat er eerst maanden gesteggeld zou gaan worden over de aansprakelijkheid besloot de schooldirectie eind vorig jaar om alle rekeningen te betalen. Tegelijkertijd werden aannemers Trebbe en Hegeman wel direct aansprakelijk gesteld.

Versterking gebouw X, Zwolle

7800 bollenankers

Kosten: 4,5 miljoen euro

Constructeur: ABT

Second opinion: bureau Hageman

Hoofdaannemers: Trebbe en Hegeman

Betonreparaties:  Kreeft

De rekening is  inmiddels opgelopen tot  zo’n 4,5 miljoen euro. Een miljoen meer dan eerder gehoopt en zo’n 5% van de bouwkosten van het in 2011 opgeleverde gebouw. Een paar ton van die 4,5 miljoen zijn volgens De Ruiter verhuiskosten, omdat afdelingen tijdelijk ondergebracht moesten worden in andere panden van de hogeschool. Maar het leeuwendeel betreft echt de herstelkosten.

Verhalen van de kosten

Hoe succesvol Windesheim zal zijn in het verhalen van de kosten, daar durft De Ruiter geen voorspelling van te geven. Medewerkers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft hij afgelopen jaar niet over de vloer gehad. Die publiceren binnen een maand de resultaten van hun onderzoek naar de instorting in Eindhoven.  Maar wat De Ruiter meer verbaast is dat hij, op een enkel telefoontje na van een medewerker van Saxion hogeschool, ook geen contact heeft gehad met andere eigenaren van probleemgebouwen. “Blijkbaar lost iedereen het breedplaatvloerenprobleem op eigen houtje op.”

 

 

 

 

Reageer op dit artikel