nieuws

Met die voeg is dus ‘geen ene fuck’ mis, weet Bubbledeck-directeur Rob Plug zeker

bouwbreed 3724

Met die voeg is dus ‘geen ene fuck’ mis, weet  Bubbledeck-directeur Rob Plug zeker

Zo’n dertig gebouwen met bollenvloeren werden afgelopen jaar proefbelast, maar bij geen daarvan bleken versterkingsmaatregelen nodig. Dat zegt Rob Plug van BubbleDeck genoeg. Maar of de Onderzoeksraad hem gelijk gaat geven, daar is hij niet gerust op. Het langverwachte rapport verschijnt donderdagmorgen.

Hij heeft het concept-rapport van de OVV gezien. Net als de projectleiders van BAM, de constructeurs van Archimedes, de bouwmanagers van Eindhoven Airport en alle andere betrokkenen bij de instorting van de parkeergarage in Eindhoven. Hij heeft zijn commentaar gegeven, maar of dat ook terugkeert in het eindrapport en in welke vorm kan hij niet zeggen. In de bijlagen zal het sowieso vermeld worden, maar of hij de conclusie nog heeft kunnen bijsturen, weet BubbleDeck-directeur Rob Plug ook niet.

Het rapport bevestigt de conclusies van Hageman en TNO over de zwakke voeg in elk geval niet. Maar het ontkent ze ook niet. De OVV heeft zich niet als doel gesteld de onderzoeken van Hageman en TNO nog eens opnieuw te doen. In welke vraag de onderzoekers hun tanden dan precies hebben stukgebeten, mag Plug niet zeggen.

Maar het lijkt er dus op dat na publicatie van het OVV-rapport deze week nog steeds die zwakke voegen als grote boosdoener gelden voor de breedplaatvloerproblematiek. En dus gaat Plug door met de strijd die hij inmiddels ruim een jaar voert. Een strijd tegen de vooringenomenheid van onderzoekers, tegen overhaaste conclusies, tegen zogenaamde systeemfouten die de opdrachtgevers wel heel erg goed uitkomen en tegen ongelofelijke bouwfouten die in de eindrapportage waarschijnlijk een marginale rol spelen. Want met die voeg is in zijn ogen helemaal niets mis. “Geen ene fuck”.

foto: Suzanne van de Kerk

Rob Plug spreekt de taal van de bouwkeet. Er ontglipt wel eens een vloek of verwensing aan de mond van de 75-jarige ingenieur. Ook belandt er wel eens een vuist hard op het tafelblad. Maar daarna volgt ook regelmatig een bulderende lach. Om de spanning te ontladen die zijn eigen woorden oproepen.

Nog geen claim aan de broek

Wat in elk geval prettig is, is dat hij nog geen claim aan de broek heeft. “En dat gaat ook niet gebeuren”, vertelt hij zelfverzekerd op zijn kantoor op een industrieterrein net buiten de binnenstad van Leiden. “Want wij leveren een halffabrikaat. Het Kiwa-certificaat voor de bollenvloer geldt niet alleen onze onderschil met ballen en tralieliggers, onder- en bovenwapening. Het omvat ook de koppelwapening, randstrookwapening,  reinigen, stortbeton, onderstempelen, schrikken en al die handelingen waarvoor de hoofdaannemer verantwoordelijk is. Dat is samen zo’n 75%, waar ons aandeel ongeveer 25% bedraagt. Alleen de samengestelde vloer moet voldoen aan de NEN norm. Dat alleen al geeft te denken. Partijen die ons per brief aansprakelijk stelden stuurden we steevast een briefje terug waarin we dat haarfijn uit de doeken doen.”

De bollenvloeren van het Amsterdamse Hyperioncollege doorstonden glansrijk een belastingproef met hydraulische vijzels.

Wat hij ook als een opsteker beschouwt is dat al die proefbelastingen die hebben plaatsgevonden bij gebouwen met verdachte breedplaatvloeren nog altijd niet hebben geleid tot versterkingsoperaties. Plug kent zo’n dertig gevallen waarbij met watertanks dan wel hydraulische vijzels flinke krachten op de kritische naden werden uitgeoefend. Na afloop konden ze stuk voor stuk zonder beperkingen in gebruik worden genomen.

Dat het opstortbeton vaak niet hecht aan de onderschil van de breedplaatvloer, weet hij ook wel. “Dat is niets nieuws. Ik heb jarenlang een betonboorbedrijf gehad. Iedereen wist dat wanneer je van onder een breedplaatvloer aanboort, die onderschil in negen van de tien gevallen loskomt. Maar dat betekent niet dat er geen samenhang is in de vloer! Die samenhang komt van de ingestorte tralieliggers. Niet van de stroefheid van het aansluitvlak!”

“Schuif is helemaal niet aan de orde. Het gaat om ritsen”

“Van schuif is al helemaal geen sprake als de vloer bezwijkt”, gaat hij driftig verder. Hij wijst naar een modelletje met houten balkjes dat hij ook meenam naar de Tweede Kamer om parlementariërs tijdens een hoorzitting te laten zien hoe het mechanisme werkt. “Bij dat zogenaamde delamineren vindt een afritsbeweging plaats, haaks op het aansluitvlak. Schuif is helemaal niet aan de orde. Dus die stroefheid van die ondervloer doet er ook helemaal niet toe!” Hij laat zijn correspondentie zien met oud-hoogleraar Cees Kleinman, die dat onderschrijft. Pikant, want Kleinman is de voorganger van Simon Wijte aan de TU Eindhoven die voor BAM het onderzoek uitvoerde naar de instorting van de parkeergarage in Eindhoven. Wijte vormt ook de spil in alle andere onderzoeken en adviezen van de breedplaatvloerenproblematiek.

“Die proef van Wijte. Die klopt natuurlijk ook voor geen….” Ho daar dreigt Plug weer uit de bocht te vliegen. Maar hij herpakt zich. “Die Wijte heeft dus smalle reepjes uit een vloerplaat gezaagd, en de bollen achterin vervangen door ankers die aan weerszijden van de voeg 144 ton trekkracht kunnen hebben.  De manier waarop de vloer in het lab bezweek was dus heel gekunsteld en totaal niet representatief voor de werkelijkheid!”

“Die bollenankers bij gebouw X zitten veel te ver van de voegen”

Over de gebouwen die wel zijn versterkt heeft Plug ook het nodige op te merken. Vooral de verwikkelingen rond gebouw X in Zwolle zijn hem een doorn in het oog. ABT durfde daar niet proef te belasten, maar waarom niet, hebben ze hem nooit duidelijk kunnen maken. De constructie beschikt nota bene over een tweede draagweg in de vorm van voorspanstrengen. Plug: even iets anders, maar een tweede draagweg ontbrak in Eindhoven volledig. Maar daar heeft verder niemand het over.”

Gebouw-X-dicht vanwege gebrekkige breedplaatvloeren

Gebouw X in Zwolle werd voor 4,5 miljoen verstevigd.

Bij het bollenanker dat in Zwolle is toegepast heeft hij ernstige bedenkingen. “De ankers zitten heel ver van de voeg omdat zich direct rond de voeg geen ballen bevinden. Dus met die voeg doen de ankers ook weinig, terwijl de vloer bepaald ook niet steviger wordt van het boren van duizenden gaten  van rond 10 centimeter. Met andere woorden: er is daar 4,5 miljoen euro over de balk gesmeten. Ze hadden beter voor een paar ton een belastingproef kunnen uitvoeren, dan waren ze  meteen klaar geweest. Professor Cees Kleinman had vooraf in een rapport opgesteld in opdracht van aannemer Trebbe, ook aangegeven dat de constructie compleet veilig is.”

Hurks en Zonneveld passen aan de Zuidas 35.000 vierkante meter bubbledeck-vloeren toe

Ondertussen heeft BubbleDeck in Nederland natuurlijk een beroerd jaar gehad. In een tijd dat de bomen overal elders tot in de hemel groeien. Het is niet dat hij helemaal geen opdrachten meer heeft. Hurks bouwt bijvoorbeeld aan de Zuidas het Hour-glass, een groot kantoor- en hotelcomplex waarin maar liefst 35.000 vierkante meter bubbledeck-vloeren wordt toegepast. “We hebben de platen uiteraard goed opgeruwd, al is het helemaal niet nodig. Maar als iedereen dat vraagt, doen we dat.” Maar op overspanningen of vloerdiktes zijn volgens Plug geen concessies gedaan. De voordelen van het Bubbledeck vloersysteem worden goed uitgenut. Hij is blij dat Hurks en constructeur Zonneveld hun vertrouwen in het systeem behouden hebben en het aandurven.  Naast Hourglass heeft de firma uit Leiden nog wel meer opdrachten, maar lang niet zoveel als tijdens deze hoogconjunctuur eigenlijk zou moeten. “Dit had natuurlijk een topjaar moeten zijn, waarin alle bedrijfsrecords zouden sneuvelen.”

“Er lijkt bewust toegewerkt naar een eindconclusie”

Maar daar stak de ingestorte garage in Eindhoven dus een stokje voor. “Het gekke is”, mijmert Plug, “dat bij één van de eerste vergaderingen na de instorting BAM-directeur Rene Sterken zei dat de vloerplaten in Eindhoven eigenlijk een kwart slag gedraaid hadden moeten worden. En de constructeur van Archimedes voegde daaraan toe dat de platen wat hem betreft met ‘nietjes’ aan elkaar zitten. Daarmee bedoelde hij de koppelstaven. Ik sloeg er toen geen acht op, maar uiteindelijk bleken dat de twee hoofdconclusies zoals die uiteindelijk in de rapporten van Hageman en TNO terecht kwamen. Je zou bijna denken dat ze bewust naar die conclusies hebben toegewerkt. Twee instellingen die zogenaamd heel onafhankelijk onderzoek uitvoeren maar tot precies dezelfde conclusie komen en die op precies hetzelfde tijdstip publiceren. En die conclusies komen hun opdrachtgevers toevallig ook nog eens heel goed uit. Dat is toch opvallend hè? Ik ben niet zo’n complotdenker hoor, maar hier word je wel heel achterdochtig van.”

foto: Suzanne van de Kerk

Reageer op dit artikel