nieuws

Ameland voortaan verlicht door slim en milieubewust systeem

bouwbreed Premium 675

Ameland voortaan verlicht door slim en milieubewust systeem

Terwijl zaterdag op een groot aantal plaatsen in Nederland het licht uitging tijdens het landelijke evenement Nacht van de Nacht, heeft Ameland op dat moment milieubewust en slim verlichtingssysteem in werking gesteld.

Het systeem garandeert lichtreductie op permanente basis en levert volgens de gemeente winst op voor het milieu. Jaarlijks verbruiken de nieuwe Philips LED-lampen ongeveer 80.000 kWh minder elektriciteit, een besparing van 70 procent ten opzichte van de oude verlichting.

Lichtpunten verbonden

Bij het nieuwe systeem zijn alle lichtpunten in de openbare ruimte met elkaar verbonden en kunnen individueel worden ingesteld. Zo kan de verlichting op bepaalde momenten uitgezet of op bepaalde plekken waar het best donker mag zijn gedimd worden, staat te lezen in Nieuwsblad Noordoost-Friesland. Het licht kan feller gaan branden als er beweging is, bijvoorbeeld als er voetgangers langs komen of ander verkeer.

Koploper duurzaamheid

Voor Ameland is de nieuwe verlichting een belangrijke stap richting haar duurzaamheidsambitie om volledig CO2-neutraal en zelfvoorzienend te worden. Bovendien wil de gemeente hiermee laten zien dat zij een stuk verder is met haar lichtbeleid dan de rest van Nederland. Ameland staat al bekend als de koplopersgemeente op het gebied van duurzaamheid.

Reageer op dit artikel