nieuws

FSC-sloophout als basis voor dakramenproductie

bouwbreed Premium 657

FSC-sloophout als basis voor dakramenproductie

Ruim honderd jaar oud sloophout vormt de grondstof voor nieuwe dakramen van fabrikant Velux. Corporatie Woonbedrijf plaatst de eerste serie dakramen van gerecycled hout in 93 te renoveren huurwoningen in de Eindhovense buurt Tivoli. Hoewel de dakramen van hergebruikt hout nu nog een fractie duurder zijn dan de conventionele van nieuw hout, kan Velux hierdoor wel dertig procent besparen op nieuwe grondstoffen.

Alleen aan het FSC-logo is te zien dat de nieuwe dakramen gemaakt zijn van oud hout. Verder onderscheiden ze zich niet van de conventionele ramen. Dankzij een labeltje met een unieke productcode kunnen de bewoners online de herkomst van het hout van hun raam opzoeken. In dit geval gaat het om woningen uit 1910 die in de Staringbuurt in Rotterdam stonden voordat ze gesloopt werden.

Inzetten van gerecycled hout in de productie is mogelijk dankzij een samenwerking tussen Velux en A. Van Liempd Sloopbedrijven. Dat laatste bedrijf heeft zich toegelegd op circulair slopen, waarbij het streven is om zo veel mogelijk materialen uit gesloopte panden opnieuw te gebruiken. “Dat is een vak apart”, zegt commercieel manager Barthel van Dinther. “Je moet mensen hebben die dat kunnen en je moet niet onderschatten hoeveel tijd er gaat zitten in demontage. Onze machinisten weten precies hoe ze balken uit een huis kunnen halen, zodat ze weer hergebruikt kunnen worden.”

Oud hout beter dan nieuw

Voorafgaand aan elk sloopproject inventariseert het bedrijf welke materialen een pand bevat en maakt een inschatting van de hoeveelheid die herbruikbaar is. Per woning – Van Liempd sloopt er jaarlijks zo’n vijfhonderd – levert dat ongeveer een kuub aan hout. Dat hout wordt ontdaan van alle spijkers en andere metalen en verzaagd. De kwaliteit van het sloophout is doorgaans fantastisch, stelt Van Dinther. “Je kunt er producten van maken die soms zelfs beter zijn.” Dat komt volgens hem omdat het hout, dat al gauw tientallen jaren oud is, doorgaans afkomstig is uit natuurlijke bossen in plaats van productiebossen.

Hergebruik van materialen is voor oprichter en eigenaar Arie van Liempd al dertig jaar de gewoonste zaak van de wereld. Al sinds de start van zijn bedrijf geeft hij bouwstoffen uit slooppanden een tweede leven. Zelfs zijn eigen huis bevat onderdelen die afkomstig zijn uit sloopprojecten. Hoewel het woord sloopbedrijf nog wel deel uitmaakt van de bedrijfsnaam, omschrijft de onderneming haar werkzaamheden liever als het delven van grondstoffen. Sinds een paar jaar beschikt het bedrijf ook over een FSC-certificaat voor hout in de categorie ‘Post-consumer reclaimed material’, wat betekent dat Van Liempd kan aantonen dat het hout dat vrijkomt bij zijn sloopprojecten wordt hergebruikt en ingezet in nieuwe producten. Dat gebeurt bijvoorbeeld via de eigen bouwmarkt van gebruikte bouwmaterialen of dochter 2Life-Art die onder meer meubels, speelhuisjes en trekkershutten maakt van gerecycled hout.

Circulair bouwen

Voor zowel Velux als Van Liempd is de samenwerking een verdere stap om te komen tot circulair bouwen. Met partners – waarmee het wel moet klikken – lukt dat beter dan alleen, realiseerden de drie partijen zich. Arie van Liempd: “Vijf jaar geleden hebben wij een prototype van een reclaimed houten raam gemaakt om te laten zien dat het mogelijk is om gebruikt hout te verwerken in een nieuw product. Nadat Velux ons benaderde om reclaimed hout toe te passen hebben we dit gezamenlijk verder aangepakt.” Velux is de eerste partner, maar Van Liempd is ook al in gesprek met andere toeleveranciers in de bouw, zoals een deurenfabrikant.

Voor Velux was de zoektocht niet heel ingewikkeld, want volgens business process manager Ronald Bal zijn er weinig leveranciers van herbruikbaar hout die tot hetzelfde in staat zijn als Van Liempd. “Onze standaardprocedure is dat we twee leveranciers hebben voor hetzelfde product, maar we vroegen ons af: wie dan nog meer?”

De serie dakramen die Velux nu geproduceerd heeft voor renovatieproject Tivoli van Woonbedrijf is een eerste begin, zegt Bal. Het is nu nog een pilot, maar de intentie om de productie verder op te schalen. “Als je echt de ambitie waar wilt maken als circulaire economie, moet ‘hergebruik van materialen, tenzij’ de norm worden.” Verschillende opdrachtgevers, waaronder andere corporaties, hebben al belangstelling getoond voor de dakramen van reclaimed hout. Bal schat dat de ramen nu nog zo’n tien procent duurder zijn dan de standaard ramen, waar hij verwacht dat dat verschil snel kleiner zal worden of verdwijnen bij verdere optimalisatie en uitbreiding.

Eerder dit jaar startte Velux ook al een andere pilot om hergebruik te stimuleren. Samen met BMN Bouwmaterialen en afvalverwerker Suez maakt Velux het aannemers op een aantal locaties mogelijk om hun gebruikte Velux dakramen apart in te leveren in plaats van weg te gooien. De ramen worden vervolgens gedemonteerd, zodat de verschillende grondstoffen weer opnieuw gebruikt kunnen worden. Slaat het initiatief aan, dat willen de bedrijven het landelijk invoeren.

Grondstofwaarde

Het gebruik van dakramen van gerecycled hout past voor Woonbedrijf in het streven naar een gesloten kringloop, waar de corporatie al een aantal jaar serieus werk van maakt. Zo inventariseerde Woonbedrijf het gehele woningbestand om te bepalen welke materialen ze bevatten, in hoeverre ze herbruikbaar zijn en wat dat oplevert. Vijf jaar geleden vertegenwoordigde de herbruikbare materialen per woning een gemiddelde waarde van 17.000 euro, vertelt directeur Vastgoed Paul Terwisscha van Scheltinga. “Nu is dat tegen de 20.000 euro, want de grondstofwaarde stijgt.” Samenwerken met partijen als Velux en Van Liempd draagt bij aan het doel dat Woonbedrijf zich heeft gesteld. “Onze ambitie is dat we binnen tien jaar volledig circulair bouwen, onderhouden slopen. Ik heb er vertrouwen in dat we, als we zo samen kunnen werken, die ambitie gaan halen.”

Reageer op dit artikel